Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile İran’ın başkenti Tahran’da bir araya geldi. Görüşmede iki ülke ilişkileri ve ticari gelişmelerin ele alındığı ifade edildi.

Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Zarif ile gerçekleştirdiği görüşmede iki ülke arasında 30 milyar dolar ticaret hedefine ulaşılması için çalışılması gerektiği hususunun altını çizdi. İki ülkenin ticaret hacminde son dönemde ortaya çıkan azalma trendinin engellenmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, ulaştırma konularındaki mevcut anlaşmazlıkların her iki tarafın yararına olacak şekilde çözümlenmesi gerektiğini vurguladı. Çavuşoğlu ayrıca, Türkiye’de İran’a yönelik bir ilginin olduğunu, pek çok işadamının yatırım yapmak istediğini de vurguladı ve ayrıca Tercihli Ticaret Anlaşması’nın önümüzdeki dönemde yürürlüğe girmesinden memnuniyet duyduğumuzu ifade etti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de iki ülkenin ekonomik işbirliğine vurgu yaptı. Özellikle bölgesel konularda birlikte hareket edilmesi ve çalışılması gerektiği hususunu vurgularken Zarif, bölgesel sorunlarda, istihbarat ve içişleri bakanlıklarının işbirliği yapabileceğini söyledi. Her konuda İran’ın Türkiye ile işbirliği yapmaya hazır olduğu hususunun altını çizen Zarif, özellikle Irak’a yönelik iki ülkenin politikasının birbirine yakın olduğunu kaydetti. Zarif ayrıca, Karma Ulaştırma Komitesi toplantısının da bir an evvel toplanmasını ümit ettiğini ifade etti. Görüşmede, Suriye ve Irak’taki gelişmeler, DEAŞ ile mücadele konuları da gündeme geldi. Farklılıklar olmasına rağmen, iki ülkenin özellikle bölgesel konularda işbirliği yapması gerektiği ve mezhepsel yaklaşımlardan kaçınılması gerektiği hususunun altı çizildi. Bakan Çavuşoğlu, bölgesel sorunların bölgedeki devletler tarafından çözülmesini teminen bölgesel sahiplenmenin önemini vurguladı.

Öte yandan Çavuşoğlu, mevkidaşı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2015’in ilk yarısında Tahran’a yapacağı ziyaret hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşme ardından bir basın toplantısı düzenlendi ve çalışma yemeğine geçildi.