CIA’in merakla beklenen terörle mücadele kapsamında gerçekleştirdiği işkence yöntemlerini içeren raporu açıklandı.

6 bin sayfaya yakın olan ve 528 sayfalık rapor halinde kamuoyuyla paylaşılan belgede 11 Eylül 2011’de düzenlenen terör saldırılarının ardından dönemin başkanı George Bush’un yetkisi ile işkence yöntemlerinin yürürlüğe girdiği açıklandı. Raporda Bush’un onayına rağmen ilk 4 yılda Bush’un bilgilendirilmediği ve dönemin başkan yardımcısı Dich Cheney’in raporları kontrol ettiği ifade edildi. Programda yer alan detaylara göre terör şüphesiyle alıkoyulan kişilerin sorgulandığı ve işkenceye maruz kaldığı açıkça yer aldı.

Rapora göre CIA’in 2 psikoloğa yeni işkence metotları bulmaları için 80 milyon dolardan fazla para ödediği ve diğer ülkelere de işkence alanları tahsis etmeleri için yüklü miktarda para verdiği ifade edildi. Raporda yer alan ayrıntılarda terör şüphelilerine çuval geçirme, suda boğma, fiziksel şiddet, dar alana ve kutulara koyma gibi işkence yöntemlerinin uygulandığı kaydedildi. Raporda birçok şüphelinin işkenceler sonrası bilgi veremez hale geldiği ve en az 26 kişinin de yanlışlıkla gözaltına alındığı belirtildi.

Öte yandan rapor, başta ABD’de olmak üzere birçok ülkede tepkilere yol açtı. ABD Başkanı Obama raporun ardından yaptığı açıklamada raporun bu teknikleri bırakmaları konusunda kendilerine yardımcı olmasını dilediklerini ifade etti.