Karaman’da kış aylarının vazgeçilmez yemeği olan arabaşı yemeği birlik beraberlik adına kaynaşmaya vesile oluyor. Tavuklu Çorba halinde yapılan Arabaşı, hamurla birlikte yenmekte ve şifalı olarak bilinmekte. Hollanda’daki Çukurbağ’lılar ve davetliler büyük bir iştahla Arabaşı yediler. Geceye, Hollanda Karamanlılar Federasyon Genel Başkanı Mustafa Uyar, Hollanda Konya Kültür Vakfı Başkanı Hidayet Esenkaya ve Hollanda Sivaslılar Platformu Başkanı İbrahim Çitil Katıldı.

Hollanda’daki Çukurbağ Köylüleri Yardımlaşma ve Dayanışma Platformu Başkanı Ömer Erdem, düzenlenen arabaşı gecesinin, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde bir araya gelmeye, kaynaşmaya vesile olduğunu ifade ederek,  davetlerine icabet eden herkese teşekkür etti. Karaman yöresine ait kültürlerini yaşatmaya çalıştıklarını dile getiren Erdem: "Geleneksel hale getirdiğimiz ‘’Arabaşı ‘’ gecemizin 2.cisini gerçekleştirmekten dolayı mutluyuz. Hollanda’daki köylülerimizin katılımıyla, bu yılda geleneğimizi devam ettirdik. Arabaşı bizim kültürümüzde önemli bir yere sahip. Bu arabaşı gecesinin düzenlemesinde emeği geçenlere ‘’Hanımlara’’ teşekkür ediyorum" diye konuştu.,

Hollanda Karamanlılar Federasyon Genel Başkanı Mustafa Uyar, bu tür etkinliklerin Karaman dışında ve özellikle Hollanda’da şehrimizin kültürünün tanıtımına önemli katkılar sağlıyor. Hollanda Karamanlılar Federasyonu olarak, köylerimizin dernekleşmesi için çaba gösteriyoruz. Çukurbağ’lılarında federasyonlarına üye olmalarını istedi.

Diğer taraftan Arabaşının hazırlanmasında emeklerini esirgemeyen hanımlara teşekkür eden Çukurbağ Köylüleri Yardımlaşma ve Dayanışma Platformu Koordinatörü Musa Aslan ise, ‘samimi ve içten duygularla başlattığımız bu oluşumda bizleri hiçbir zaman yalnız  bırakmayan siz değerli hemşehrilerilerimize minnettarız. Yine sizlerin katkılarıyla düzenlediğimiz bayramlaşma programı, sohbet toplantıları ve arabaşı geceleri faaliyetlerimizden birkaçıdır. Köyümüzde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Pilav Şöleni Avrupa'daki Çukurbağlıların katkılarıyla gerçekleşmektedir. Kısmetse bu yıl yine Pilav Şölenimizi köyümüzde hep birlikte yapacağız.” dedi.

Konuşmaların ardından ise davetlilere Arabaşı ikram edildi.

Arabaşının Anlamı:

Arabaşı Çorbası, Türk mutfağından bir çorbadır. Çorbanın özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak yenmesidir. Sanıldığı gibi Arap'larla ilgili bir yemek değildir. Öğün arasında yenildiğinden "Ara aşı" denilmiş ve bu isim zamanla değişerek "Arabaşı" halini almıştır. Çorbası ile hamuru birbirinden ayrılamaz bir yemek olan arabaşı çoğu yörede bir ritüeldir.

İlk örnekleri keklik etiyle, sonraki örnekleri horoz etiyle yapılan bu çorba, soğuk geçen kış akşamlarında misafirle birlikte yenmekte, yalnızca un, su ve biraz da tuz eklenerek pişirilen hamur, çorbayla yutularak tüketilmektedir. Maliyeti çok düşüktür. Bu sebeple de diğer Anadolu yemeklerinde de olduğu, gibi arabaşı da bir zamanların yoksul Anadolu halkının pratik zekasını temsil eder. Çorba, tavuk, hindi veya av kuşlarının eti, tereyağ, un, salça ile bol acılı yapılarak piştikten sonra limon ve kırmızı biber veya karabiber eklenir. Soğuk gecelerin vazgeçilmezi olup, ritüelleri vardır. Eskiden çorbası aynı tastan ortak olarak içilirdi ve çorbaya hamuru ilk defa düşüren kişinin evinde bir sonraki arabaşı yapılırdı.

Kaynak: amsterdampostasi