Başbakan Ahmet Davutoğlu, 4 Bakan ile ilgili devam eden soruşturma komisyonu ile ilgili olarak, “Komisyonun çalışmalarını bunun için objektif kriterler etrafında sürmeli ve kamuoyu önünde bu konu şu veya bu şekilde spekülatif bir şekilde değerlendirilerek komisyonun çalışmalarını etkilememeli” dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ile basın toplantısına katıldı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, 4 eski Bakan ile ilgili oluşturulan Soruşturma komisyonu ile ilgili daha önce açıklamalarda bulunduğunu hatırlatarak, “Hangi tarafta olduğu sorusundan önce hepimizin farkında olduğu ve üzerinde anlaşmamamız gereken husus şudur ki Türkiye bir hukuk devletidir ve komisyonların nasıl çalışacağı, meclisimizin bu konularda nasıl, hangi aşamalarda ne tür kararlar alacağı ve nasıl bir süreç takip edeceği konusu aşikardır. Soruşturma komisyonu geçtiğimiz Mayıs ayında kuruldu ve çalışmalarını sürdürdü. Daha önce bir vesile ile tekrar zikrettim. Hiçbir şekilde komisyonun çalışmasına müdahil olmadık, olmayı da düşünmedik. Bu komisyondaki arkadaşlarımız hangi partiden olursa olsun, ortak bir konuda, aynı konuda ortak bir çalışma yürütüyorlar. Bu tarz spekülatif yorumlardan kaçınmak ve bu çalışmanın her şeyden önce neticelenmesine bakmak lazım” dedi.

Komisyon dünkü toplantısında ertelenme kararının alınmasının sunulan bazı belgelerle ilgili olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Komisyonun dünkü toplantısında ertelenme kararının alınması bize verilen yeni bilgilere göre sunulan yeni belgelerle ilgili. Yeni belgeler sunulduğu için ertelendi. Bu belgeleri komisyon üyeleri değerlendirecekler, kendi aralarında konuşacaklar. Komisyonun çalışmalarını bunun için objektif kriterler etrafında sürmeli ve kamuoyu önünde bu konu şu veya bu yönde spekülatif bir şekilde değerlendirilerek soruşturma komisyonun çalışmalarını etkilenmemeli. O yüzden bırakalım Soruşturma Komisyonu meclis tarafından kendisine verilen görevi ve o zamanda sayın Cumhurbaşkanı başbakanlık döneminde de biz de her zaman bu konuda en objektif tutumun alınması gerektiğin hususunu vurgulaya geldik. Bu çalışmalar yürütülsün, çalışmaların neticesini her beraber sonucunu da değerlendiririz. Ama şimdiden Komisyonun çalışmalarını etkileyecek yorumlarda bulunmaktan kaçınmak lazım. Şu yanda ya da bu yönde hangi tarafta, nerde duruyorsunuz sorusuna cevaben söylüyorum. Hukuk devletinin ve mecliste bu komisyonun işleyiş tarzının yönteminin yanında duruyoruz. Bu komisyon hangi prensipler etrafında oluşmuşsa ve çalışmalarını hangi temel ilkeler ve prosedürler etrafında yürütüyorsa o korunmalıdır ve herhangi bu tarz yorumlarla komisyonun çalışmaları şöyle veya böyle yönde etkilenmemeli. Hepimiz yeni belgelerin değerlendirilmesiyle komisyondan çıkacak raporu ve kanaati beklemek durumundayız” açıklamasını yaptı.