Filipinli milletvekilleri, ülkenin Mindanao eyaletinde olağanüstü halin uzatılmasını oy çokluğuyla kabul etti.

Filipinler’de terör örgütü DEAŞ’a bağlı gruplar ile ordu arasında yaşanan çatışmanın ardından baş gösteren güvenlik sorunları nedeniyle Mindanao eyaletinde olağanüstü hal ilan edilmişti. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Mindanao’da olağanüstü halin uzatılmasının gerekli olduğunu ifade ederken, senatoda bugün gerçekleştirilen özel oturumda milletvekilleri olağanüstü halin uzatılması için oy kullandı. Oylamada 261 milletvekili olağanüstü halin uzatılması yönünde, 18 milletvekili ise karşı yönde oy kullandı. OHAL’in uzatılmasına oy çokluğuyla karar verildi.

Alınan bu kararla ülkede olağanüstü hal 31 Aralık’a kadar yürürlükte olacak. Muhalif ise olağanüstü halin yalnızca Marawi kentinde geçerli olmasını savunurken, kararın eyalet genelini kapsamasını doğru bulmadıklarını dile getirdi. Uzmanlar ise olağanüstü halin gücü tamamen eline geçirme olduğunu savunuyor.

Maute örgütü, Abdullah Maute ve kardeşi Ömer tarafından 2012 yılında kurulmuş, 2015 yılının Nisan ayında DEAŞ’a bağlılığını ilan etmişti. Ebu Seyyaf ve Maute militanlarının 23 Mayıs’ta Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentinde Ebu Seyyaf liderinin güvenlik güçlerinin kuşatmasından kurtarmak için şehri kuşatmasıyla ordu ve militanlar arasında çatışmalar patlak vermişti. Kentte 23 Mayıs’tan bu yana süren çatışmaların ardından Mindanao eyaletinin tamamında olağanüstü hal ilan edilmişti.