İran’la BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1) arasında başlatılan nükleer müzakerelerin 7 ay daha uzatıldığı açıklandı.

Müzakerenin son gününde oturuma katılan Baş Müzakereci Catherine Ashton ve diğer P5+1 ülkelerinin dış işleri bakanları, ikili ve çoklu görüşmeler sonucu süreci, Temmuz 2015’e kadar uzatma kararı aldılar. Kerry düzenlediği basın toplantısında, “Bu süreçte gerçekten çok zor durumlarla karşılaştık ve şu an bu zor sorunların çözüm yolunu görüyoruz.” açıklamalarında bulundu. Özellikle son 4 ay içerisinde önemli gelişmeler kaydedildiğini belirten Kerry, farklılıkların devam ettiğini ve bu durumun giderilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Alınan her kararın uluslar arası güvenliği ve ulusal çıkarları derinden etkileyeceğini belirten Kerry, “Herhangi bir anlaşma değil, doğru anlaşmayı istiyoruz” açıklamasında bulundu. İran’ın iyi niyetine teşekkür etti ve kendilerine güvenilmesi çağrısında bulundu. Kerry, ayrıca dünyayı daha güvenli hale getirecek böyle bir müzakereden vazgeçilmesinin aptallık olacağını ifade ederek, sürece karşı olan eleştirilere cevap verdi.

P5+1 ülkeleri İran’la bir yıl önce geçici bir anlaşmaya varmıştı. Ancak taraflar başlangıçta anlaştıkları şekliyle Temmuz sonuna kadar nihai bir uzlaşmaya varamadı. Bunun üzerine anlaşma için süre 24 Kasım’a kadar uzatılmıştı. Müzakerenin son gün oturumunda ise müzakerelere katılan, Baş Müzakereci Catherine Ashton, ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve diğer üye ülkelerin Dış İşleri bakanları ikili ve çoklu görüşmeler sonucu Temmuz 2015’e kadar uzatma kararı aldılar.