İsveç’in Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanıdığını açıklamasının ardından İsrail, Stockholm’de bulunan büyükelçisini geri çağırdı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nachshon konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İsveç’in Filistin’i tanımasından memnuniyet duymadıklarını belirterek, “Bu karar barış müzakerelerine katkı sağlamaz” dedi. Nachshon, bu nedenle Stockholm Büyükelçisini İsrail’e geri çağırdıklarını ifade etti.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom dün yaptığı açıklamada Filistin’i resmi “devlet” olarak tanıdıklarını duyurmuştu. Dışişleri Bakanı Wallstrom açıklamasında, “Bugün Filistin’i tanımamız uzun süredir duran müzakereler, yıkım ve hayal kırıklıklarına karşı bölgede daha iyi bir geleceğe katkı sağlayacaktır” demişti.

Dünyadaki birçok devlet tarafından halen tanınmayan Filistin 29 Kasım 2012’den beri BM’de üye olmayan gözlemci devlet statüsünde bulunuyor. Filistin’i bugüne kadar başta Türkiye olmak üzere Brezilya, Arjantin, Bolivya, Ekvador, Guyana, Peru ve Şili tanımıştı. Macaristan, Polonya ve Slovakya da AB üyesi olmadan önce Filistin’i tanıdıklarını duyurmuştu. İsveç ise Filistin’i resmi bir devlet olarak tanıyan ilk AB üyesi ülke oldu.