Kıbrıs Rum Yönetimi, Brüksel’deki temasları sırasında Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olabileceğini dile getiren BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi, Türk yanlısı davrandığını iddia ederek BM ve AB’ye şikayet etti.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan gazetelerden Simerini, “Eide Yetki Sınırını Aştı. Kıbrıs Sorununu Bıraktı Hellimle Uğraşıyor. Hükümetten Sert Açıklama ve Siyasi Partilerden Eleştiri” başlıklı haberinde, “Eide’nin hiç işi yoktu, kendine iş buldu. Müzakerelerin yeniden başlamasıyla ilgili acı ‘fikirleri’ boşa çıktığı için şimdi hellimle uğraşmaya başladı. Hükümetin ve siyasi partilerin sert tepkisini çekti” ifadelerini kullandı.

Gazete, Rum Yönetimi’nin gerek BM, gerek AB’ye “BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı yetki sınırlarının dışında bulunuyor” şikayetinde bulunduğunu yazdı. Habere göre, Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, “Hükümet meseleyi Brüksel’in işbirliğinde ve buradaki yetkili mercilerle yakından takip ediyor. Sayın Eide’nin Brüksel’deki temasları sırasında bu konuyu da görüştüğünü, Kıbrıslı Türklerin bir süredir haksız ve yersiz bulduğumuz endişeler dile getirerek peş peşe girişimlerde bulunduğunu da biliyoruz” dedi.

Hristodulidis, Rum Yönetimi’nin Eide’yi “bu konuda yetkilerinin dışına çıktığı” gerekçesiyle BM ve AB’ye şikayet ettiğini de söyledi.

Hristodulidis, özetle sözlerine şöyle devam etti:

“Bu çerçevede Kıbrıs hükümeti, bu hakkını kullanarak, öngörülen prosedürü inançla izledi. Bütün ilgili Kıbrıslıların, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin, iç istişareler aşamasındayken itirazda bulunma fırsatı vardı. Bilindiği gibi üretim yeri Kıbrıs’ın tamamı olarak Hallumi ve Hellim isminin tescilini talep ettik. Hedef, Kıbrıs’ın ortak geleneği, tarihi gerçeği olan hellimin tarihi birleştiricilik niteliği üzerine bir bina inşa etmektir. Dolayısıyla, Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından tekrar ediyorum, bütün vatandaşlarının menfaatine sunduğu dosyayı teknik ve çok somut kriterler temelinde değerlendireceği şu anda Kıbrıslı Rum ve Türk hepimizin güçlerimizi birleştirip ürünümüzü yabancı taklitlerden korumalıyız. Hedef budur ve şu anda buna odaklanmalıyız.”

Gazete, Vatandaşlar İttifakı’nın Türkiye’yi sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını budamaya çalışmak”, Eide’yi de Türkiye’nin bu çabasına destek olmakla suçladığını ve “Eide, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hellimi tescilli Kıbrıs ürünü olarak kaydetme çabalarını açıkça reddederek yeni bir mesele ortaya koydu” ifadesini kullandığını yazdı.

Gazeteye göre, EURO.KO’nun da “Sayın Eide, Kıbrıs sorununun doğalgazın ve hellimin paylaşılması olmadığını anlasın” iddiasında bulunduğunu bildirdi.

Politis haberi, “Kıbrıslı Rumların da Türklerin de İtiraz Etme Fırsatı Vardı. Hellim Yakından Takip Ediliyor. Hükümet Sözcüsü Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların Endişelerini Küçümseyerek Hükümet Hallumi ve Hellim İsimlerinin Tescil Talebiyle İlgili Gelişmeleri Takip Ediyor Dedi” başlığıyla aktardı.