KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Güney Kıbrıs’ta katıldığı Ortodoksların "İsim Günü" etkinliğinde, “Güneye inemeyen Müslümanlar 22 Kasım’da Hala Sultan Tekkesini ziyaret edebilecekler” dedi.

Hristiyan aleminin önemli günlerinden İsim Günü’ne katılan KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in de katıldığı etkinlikte konuşma yaptı. KKTC Din İşleri Başkanı Atalay konuşmasında, Güney Kıbrıs’ta bulunan Hala Sultan’ın adadaki önemine vurgu yaparak, “Hala Sultan, adadaki dini liderleri yakınlaştırıyor. Zaman hepimiz için geçiyor. İçinde bulunduğumuz zamanda hepimiz Allah katında sorumluyuz. İnanan insanlar olarak öbür âleme iyi şeyler götürmek, yaşadığımız dünyaya da güzel hatıralar bırakmak zorundayız. Diğer âleme götüreceğimiz, bu dünyaya bırakacağımız değerin barış olması en büyük dileğimizdir" dedi. Hala Sultan Tekkesinin 22 Kasım’da Müslümanların ziyaretine açılacağı bildiren Atalay, “Güney Kıbrıs’tan alınan izinle birlikte bu ay içerisinde Hala Sultan’ı bin kişilik bir grupla ziyaret edeceğiz” dedi. Atalay, Kıbrıs açıklarında Türkiye’nin yaptığı doğal gaz çalışmalarıyla ilgili gelen soruya "Bu konu siyasilerin işidir, biz doğrudan siyasi işlerle uğraşmıyoruz. Bizim işimiz siyaset yapmak değil, siyasetin yapılmasını kolaylaştırabilecek işler yapmaktır" yanıtını verdi.

Etkinlikte konuşma yapan Rum lider Hrisostomos, Güney kesime geçemeyen Müslümanların, Hala Sultan’ı ziyaret edebilmelerini için Rum yetkililerden izin alınması konusunda temaslarda bulunduğunu ifade ederek, dini liderlerin bu barışa sağlayacakları katkının önemli olduğunu vurguladı.

İsveç Büyükelçiliği yetkilisi Sara Brandt Hansen ve Koordinatör Salpy Eskidjian Weiderug’un da katıldığı etkinlikte KKTC Din İşleri Başkanı Atalay, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile de bir süre görüştü. KKTC Din İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, üst düzey Kıbrıslı ve yurtdışı Ortodoks temsilcilerle Rum resmi makamlarının katıldığı geleneksel yemekte, ilk defa bir Müftü ve ekibinin ağırlandığı kaydedildi.