KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, KKTC’nin kuruluşunun 31. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, iki toplumlu bir çözümde Rum tarafı uluslararası tanınmışlığın avantajlarını kullanırken Kıbrıs Türk toplumuna yaşamın her alanında uygulanan ambargonun kabul edilemeyeceğini söyledi.

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, yayımladığı mesajda, KKTC’nin özgür medyası, sivil toplum örgütleri, üniversiteleri, siyasi partileri ve diğer tüm kurumlarıyla demokratik hukuk devleti kurallarını yerine getiren genç bir devlet olduğuna dikkat çekerek, 31 yıllık süreçte kurumsallaşma alanında henüz arzu ettikleri noktaya ulaşamadıklarını bildirdi. İlerleyen dönemlerde birlik ve beraberlik ruhuyla hareket ederek çok daha iyi konuma gelineceğine inandığını ifade etti. Kıbrıslı Türklerin geçmişte yaşanan acı ve zorluklara rağmen var olma mücadelesinden başarılı çıktıklarını ve bu yolda çağdaş gelişmişlik seviyesine de ulaşacaklarını dile getiren Siber konuşmasına şu şekilde devam etti: “İçinde bulunduğumuz konjonktürün ve uluslararası toplumun bir parçası olmamızın getirdiği tüm siyasi ve ekonomik sıkıntılara karşın, yaşamın her alanında kaliteye ulaşmayı sağlayacak yasal düzenlemeleri yapmak ve etkin denetim ile güveni sağlamak bizlerin elindedir. Bunu başaracak olan bizleriz. Kıbrıs Türkler, Kıbrıs’ta kalıcı ve adil bir çözümü arzulamaktadır ve bu yöndeki iradesi dün olduğu gibi bugün de güçlüdür. İki toplumlu olacak bir çözümde, Rum tarafı uluslararası tanınmışlığının avantajlarını kullanırken Kıbrıs Türk toplumuna yaşamın her alanında uygulanan ambargo kabul edilemez.”

Bu anlayışın iki toplum arasındaki güven köprülerinin oluşmasına engel olduğunu belirten Siber, “Özellikle demokratik kurumlarımızın seçilmiş temsilcilerinin uluslararası platformlarda sesini duyulması için hem Rum kesimine hem de demokratik dünyaya çağrıda bulunuyorum. Çözüm, sadece iki topluma değil bölge barışına da hizmet edecektir. Bu nedenle her türlü çözümsüzlüğün müzakere masasında çözülmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum. Tüm bu gerçekler çerçevesinde Kıbrıslı Türklerin hak ettiği bir yaşama ulaşması arzusuyla halkımızın bayramını kutlarım" açıklamalarında bulundu.