Kosova’da parlamento seçimlerinin yapılmasının ardından 6 ay sonra Kosova Meclisi genel kurul toplantısında Meclis Başkanı ile yardımcıları seçildi.

Kosova’da Hashim Thaçi’nin lideri olduğu Kosova Demokratik Partisi (PDK) ve İsa Mustafa’nın başında bulunduğu Kosova Demokratik Birliği (LDK) arasında koalisyon anlaşmasının imzalanmasıyla Kosova’da parlamento seçimlerinin ardından 6 ay seçilemeyen Meclis Başkanlığı görevine PDK adayı Kadri Veseli seçildi. En yaşlı milletvekili sıfatıyla meclis oturumunu yöneten Flora Brovina, milletvekillerini Meclis Başkanı ve Yardımcılarını oylamaya davet ettiği oturuma 120 milletvekilinden 119’u katıldı. PDK tarafından önerilen Veseli’nin, 42 hayır 71 evet oyu alarak Meclis Başkanı görevine seçildiği oylamada milletvekilleri tarafından 5 Meclis Başkan yardımcısı da seçildi.

Kadri Veseli’nin, oylamanın ardından konuşma yapmak için kürsüye çıktığı sırada Vetevendosje Hareketi Milletvekilleri salonu terk eti. Meclis Başkanı olarak ilk konuşmasını gerçekleştiren Kadri Veseli, iktidar ve muhalefet milletvekillerinin konumu ile yasa ve yönetmeliklere saygı göstereceğini söyledi. Konuşmasını Arnavutça ve Sırpça yapan Veseli, “Meclis, kapsamlı tartışmaların ve tavizlerin yeri olacaktır. Bu yeni misyonun başlangıcıdır” dedi. Amaçlarının kalkınma ortamı yaratan, Avrupa -Atlantik entegrasyonunu amaçlayan, yeni işyerleri ile ekonomik kalkınmayı hedefleyen yasaların onaylanması için çalışmak olduğunu kaydeden yeni Meclis Başkanı Kadri Veseli, azınlıkların ezilmiş olarak hissetmemeleri için elinden geleni yapacaklarını da sözlerine ekledi .

Kosova’da 8 haziran tarihinde yapılan parlamento seçimlerinin ardından 17 Temmuz’da Kosova Meclis Başkanı seçilmişti. Fakat seçimler usullere uygun olmadığı gerekçesiyle, Kosova Anayasa Mahkemesi tarafından geçersiz ilan edilmişti.