Kosova’da dün, yeni hükümet için yapılması planlanan oylamanın bugün gerçekleştirileceği açıklandı.

Yeni hükümeti oylamak için toplanan ve gece geç saatlere kadar çalışan Kosova Meclisi genel kurulunun toplantısı bugüne erteledi. Kosova meclisi milletvekilleri yaklaşık 6 saat süren toplantıda Kosova’nın yeni hükümetini oylayamadı. Meclis oturumu koalisyon ortakları Kosova Demokratik Partisi (PDK) ve Kosova Demokratik Birliği (LDK) parlamento grup başkanlarının talebi üzerine yapılan oylamanın ardından ertelendi. Toplantının bugüne ertelenmesinin nedenleri açıklanmadı. Kosovalı Sırpların Sırp Listesi partisinin PDK-LDK koalisyon hükümetine dahil edilmesinde yaşanan pürüzlerin, ertelenmenin ana nedeni olduğu iddia edildi. Zira, Sırp milletvekilleri meclis genel kurul toplantısına katılmadı.

Toplantının ertelenmesinden önce Kosova Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen LDK lideri İsa Mustafa, milletvekillerine yeni hükümetin programı ile ilgili konuştu. Hükümet programını açıklayan Başbakan adayı İsa Mustafa, yolsuzluk, organize suç ve aşırıcılıkla mücadele eden bir hükümet taahhüt etti.

Mustafa, hükümet çalışmalarının ilk ayağını ekonomik kalkınma, halkın istihdamı ve serbest piyasanın teşvik edilmesi olduğunu kaydetti. Mustafa açıklamasında, “Yeni hükümet halkla ve işletmelerin temsilcileriyle ortak bir çalışma yürütecektir. Koalisyon Hükümeti halkın iradesine saygı gösterilerek kuruldu. Ülkede ve bölgede barışın sürmesi için iyi komşuluk ile diyaloga önem veriyoruz” dedi. Muhalefet partileri milletvekilleri ise, koalisyon hükümetini ve programını eleştirerek, hükümetin başarısız olacağını iddia etti.