Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kırgızistan Başbakanı Otorbayev ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Din adamlarının yetiştirilmesi bunların bir türlü günün şartlarına göre Kırgızistan’da hizmet verebilecek bir standartta yükseltilmesi için biz 10 milyon dolar hibe etmeyi taahhüt ettik” dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kırgızistan Başbakanı Comart Otorbayev ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kırgızistan’daki temasların ve görüşmelerin oldukça başarılı geçtiğini kaydeden Kurtulmuş, “Önce Manas Üniversitesinde Gaspıralı İsmail Beyle ilgili olan uluslararası bir konferansa katıldık. Ardından Büyükelçiliğimizde Türk iş adamları ile bir araya gelerek onların sorunlarını yakinen görmek, duymak, anlamak imkanı bulduk. Yine dün akşam burada yaşayan Ahıska Türklerinin temsilcileriyle bir araya gelerek onların sorunlarını yakınan görme imkanımız oldu” dedi.

Kurtulmuş, Türkiye olarak Kırgızistan’a çeşitli konularda destek verileceğini vurgulayarak, “Konuşulan önemli projelerden birisi iman vakfı. Özellikle Kırgızların üzerinde durduğu ve sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde söz verdiği ve Türkiye’nin de faaliyete başladığı bir alan. Yani din hizmetleri konusunda Türkiye’nin deneyimlerinden istifade etmek için burada İman Vakfı adı altında bir vakıf oluşturuyorlar. Din adamlarının yetiştirilmesi bunların günün şartlarına göre Kırgızistan’da hizmet verebilecek bir standartta yükseltilmesi için biz 10 milyon dolar hibe etmeyi taahhüt etmişiz. Bunun 2 milyon doları zaten TİKA üzerinden bu vakfa aktarılmış vaziyette. Geri kalanları da Türkiye Diyanet Vakfı üzerinden, diyanet teşkilatımız, diyanet vakfımız projeler üzerinden bu yardımlarını sürdürecek. Aynı zamanda az önce meydandan geçerken de gördüğümüz Tarih Müzesini onarım işini TİKA üzerine almış vaziyette. Ayrıca Başbakan Türkiye’nin müzecilik alanındaki uluslararası alandaki tecrübelerinden bunun çok ciddi şekilde dizaynıyla da destek istiyor. Bu konuyu da döndüğümüzde Kültür Bakanlığı ile de paylaşarak müze konusunda da desteklerin yapılmasını sağlayacağım. Ben şahsen Kırgızistan ziyaretlerimizden, bugün de yarında ziyaretlerimiz olacak, fevkalade memnun olduk. Çok başarılı bir ziyaret yapmış olduk. İnşallah buradaki görüşmelerimiz Türkiye ve Kırgızistan arasındaki ilişkileri daha ileriye götüreceğini ümit ve temenni ediyorum” açıklamalarında bulundu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, daha sonra Ressamlar Sokağı’nı gezerek burada bulunan tabloları tek tek inceledi. Kurtulmuş’a gezisi sırasında Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, Türk ve Kırgız yetkilileri eşlik etti.