Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Ajansı’nın (Frontex) Direktörü Fabrice Leggeri, Avrupa’ya gelen göçmenleri kurtaran sivil toplum kuruluşlarını eleştirdi.

Die Welt Gazetesine mülakat veren Leggeri, mültecileri kurtarmanın insan kaçakçılığını daha da teşvik ettiğini iddia etti. Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) kaçakçılıkla mücadele faaliyetleriyle işbirliği eksikliğini de eleştirdi. STK’ların kendileriyle işbirliği yapmaması halinde kaçak göçü kontrol altına almanın imkansızlaştığını belirtti.

Avrupa genelinde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) ve insan hakları savunucuları başta olmak üzere birçok kesim tepki gösterdi. Açıklamada bulunan MSF üyeleri, "FRONTEX’in medya aracılığıyla sivil toplum örgütleri hakkında suçlamalarını duymak çok rahatsız edici. Biz bu eleştirilere cevap vermek için bir toplantı istedik ancak bugüne kadar cevap yoktu. Biz doktorlar ve hemşireleriz ve bizler sadece hayat kurtarmak için denizlerdeyiz. Akdeniz’de ölüm riskini azaltmak için şu anda mümkün olan en yakın Libya karasularına yakın çalışmamızdır. FRONTEX, STK’lara yönelik bu hasar verici ve asılsız saldırılara devam etmek yerine, bugünkü faaliyetlerini yeniden değerlendirmeli ve her gün Akdeniz’de gördüğümüz korku içerisinde, kendi rollerini değerlendirmelidirler” dedi.