Avrupa Birliği ülkesi Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Temsilciliği açıldı.

Budapeşte’nin en ünlü caddesi olan ve büyükelçilikler caddesi olarak da anılan Andrassy Caddesi 118 numarada bugün yapılan açılış töreniyle resmen hizmete giren KKTC Macaristan Temsilciliği’nin açılışına büyük ilgi gösterildi. KKTC Temsilciliği’nin açılış töreninin kurdelesini KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı ve Azerbaycan’ın Macaristan Büyükelçisi Vilayat Guliyev birlikte kesti.

KKTC Temsilciliği açılış törenine Macar bilim adamları, Türkologlar, Türkiye’de görev yapmış Macar Büyükelçileri, Yurt Dışı Akrabalar Topluluğu Macaristan Başkanı Suat Karakuş, Macaristan Türk-Macar Ticaret Odası Başkan Yardımcıları Naci Ceylan, Bülent Mete, MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, TİKA Macaristan Temsilcisi Pınar Özcan, Macaristan Turan Kurultayı Başkanı Andras Biro, Türk Büyükelçiliği görevlileri, Macaristan’da yaşayan Türk vatandaşları olmak üzere yaklaşık 150 davetli katıldı. Kurdelenin kesilmesinin ardından KKTC bayraklı pasta kesilerek davetlilere ikram edildi. Misafirlerle tek tek ilgilenen KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Macaristan’da KKTC’ye gösterilen ilginin kendilerini mutlu ettiği mesajını misafirlere bizzat hissettirdi.

Daha önce Türkiye’nin KKTC Büyükelçisi olarak görev yapan, 2014 yılından bu yana ise Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi olan Şakir Fakılı İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Macaristan’da KKTC Temsilciliği’nin açılması çok güzel bir gelişme olduğunu, Macaristan hükümetine çok teşekkür ettiklerini belirtti. Büyükelçi Fakılı, ‘‘Bu aslında, Macaristan hükümetinin Kıbrıs sorunun bir katkısıdır aynı zamanda. Bu nedenle ayrıca kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz. Temsilciliğin açılması Kıbrıs sorununun çözümü yönünde bir adımdır. Gerçekten de Türk tarafı samimiyetle sorunun çözümünü istiyor. Aynı iyi niyetin karşı taraftan da gelmesini arzu ederiz” diye konuştu.

KKTC Macaristan Temsilcisi Arif Altay ise bu anlayışı ve fırsatı verdikleri için öncelikle Macar hükümet yetkililerine teşekkür etmelerinin gerektiğini, çok kısa bir sürede kurumsal kimliklerini oluşturarak temsilciliği açtıklarını, önümüzdeki dönemlerde Macaristan ile KKTC arasında ekonomik, eğitim, kültürel alanlarda yakın işbirliği içerisinde bulunacaklarını dile getirdi. Altay, KKTC’yi Macarlara tanıtarak Macar turistlerin KKTC’ye gitmelerini sağlamaya çalışacaklarını kaydetti. Altay, “Yunanistan’ın AB ülkesi olması sebebiyle KKTC bayrağını binanın dışına henüz koymadık. Her hareketimizi yakından takip ediyorlar. Her an bizleri protesto ediyorlar. Macar yetkililere rahatsızlık vermek istemediğimiz için dışarıya bayrak asmadık. Ancak ilerde inşallah o da olacak’’ diye konuştu.

Yurt Dışı Vatandaşlar ve Akraba Topluluklar Kurumu Macaristan Başkanı Suat Karakuş, “Bugün çok mutlu bir gün. KKTC’nin temsilciliği açıldı. Sayın KKT Dışişleri Bakanı bugün çok olumlu ziyaretlerde bulundu. İnşallah hayırlı ve uğurlu olur. Macaristan zaten Türk ve Türk uluslarına dost bir ülke. Eğer bir şey başlatılacaksa burada başlaması çok isabetli çünkü Macaristan Türk ve Türki uluslara çok önemli yardımlarda bulunan bir ülke’’ ifadesinde bulundu.

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil ise, Macaristan’daki KKTC Temsilciliği’nin başta ekonomik ve kültürel aktiviteleri daha üst noktalara taşımaya çalışacağını, Macaristan ile KKTC arasındaki asgari seviyedeki ticaret hacminin artırılabileceğini düşündüklerini, hem ihracat, hem de ithalat açısından Macaristan’da potansiyel gördüklerini belirtti. Özdil, ‘‘Kültürel açıdan da Macaristan bize yakın bir ülke. Bu açıdan da bu ofisin açılması bir etkileşim sağlayacak, öte yandan Macaristan AB ülkesi, AB’nin KKTC’ye verdiği ve henüz yerine getirmediği taahhütler var. Bu ofisin açılmasıyla birlikte verilen taahhütlerin buralarda konuşulması ve daha iyi anlaşılması, ilerde bu konularda Macaristan’ın KKTC’ye destek sağlamaya vesile olacaktır’’ diyerek sözlerini tamamladı.