Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) tarafından yenilenen Bakü Türk Anadolu Lisesi’nin açılışını yaptı.

Türk Dili Konuşan Ülkeler Konseyi (Türk Keneşi) Eğitim Bakanları 3. Toplantısı’na katılmak için Bakü’ye gelen Avcı, açılıştan ardından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının desteklediği “Her Mevsim bir Işık” projesi kapsamında gerçekleştirilen Ahmet Cavad Kompozisyon yarışmasının ödül törenine katıldı. Törende, Azerbaycan’ın milli Marşı’nın söz yazarı Ahmet Cavad’ı konu alan ve 800’den fazla öğrencinin katıldığı kompozisyon yarışmasının galipleri ödüllendirildi. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy`u konu alan kompozisyon yarışmasının başladığı da ilan edildi.

Ahmet Cevat gibi bir şairle ilgili yarışmada yer almanın duygulandırıcı olduğunu vurgulaya Bakan Avcı, Şair Mehmet Akif Ersoy’la ilgili bir “İnşa” yarışması düzenleneceğini ifade ederek, Azerbaycan’da "kompozisyon" yerine “inşa” kelimesinin kullanılmasından son derece memnun kaldığını belirtti. Ahmet Cevat’ın, "Zulme karşı isyankarım, ezilsem de susmaram", Mehmet Akif’in "Yumuşak başlı isem kim demiş uysal koyunum" dizelerini hatırlatan Avcı, "Bu ifadeleri kullanan şairler, tabii ki bir milletin iki şairidir” dedi.

Törenin ardından Azerbaycan Diplomatik Akademisini (ADA) de ziyaret eden Avcı, “İnsanın 40-50 yaş daha genç olası ve burada okuyası geliyor. Bu kadar güzel bir kampüste öğrenci olmanın ne kadar zevkli olduğunu sizlerin yüzüne baktığımda anlıyorum. Bu üniversitenin uluslararası havasının hepimiz için kazanç olacağını düşünüyorum. Şimdilik 80 olan yabancı öğrenci sayısının zaman içerisinde artacağını tahmin ediyorum. İnşallah Türkiye’den gelen öğrencilerin de sayısı artar. Sizler, ülkelerimiz arasında çok daha iyi bir işbirliğinin yaygınlaşmasına ve kökleşmesine katkı sağlayacaksınız. Buraya YÖK başkanıyla birlikte geldik. Onların da bizimle birlikte olması Türk eğitim kurumlarıyla ADA arasında ilişkilerin gelişmesi açısından zemin oluşturacaktır” dedi.

Üniversite yönetimi ve öğrencilerle görüşen Bakan daha sonra Azerbaycan Başbakan yardımcısı Abit Şerifov ile görüştü. Görüşmede iki ülke arasındaki eğitim ilişkilerinin gelişimi konuları ele alındı.