Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı resmi temaslarda bulunmak için geldiği Bakü’de Türk Dili Konuşan Ülkeler Konseyi Eğitim Bakanları 3. Toplantısı’na katıldı.

Toplantıya Azerbaycan’ın Eğitim Bakanı Mikayıl Cabbarov, Kırgızistan’ın eğitim Bakanı Kanat Sadıkov, Türkiye Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Kazakistan Eğitim Bakanlığının sorumlu Sekreteri Aliya Qalimov, ayrıca gözlemci sıfatıyla Türkmenistan temsilcileri, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Ramil Hasanov, Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, Azerbaycan’ın bazı yüksek öğretim kurumları ve diğer kuruluşların temsilcileri katıldı. Azerbaycan Eğitim Bakanı Mikayıl Cabbarov Azerbaycan’da eğitim alanında gerçekleştirilen reformlar, elde edilen başarılar ve önümüzde duran sorunlar hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı, toplantıda yaptığı konuşmada, ”Geleceğimizin güvencesi olan gençlerimiz arasında ortak kimlik bilincinin gelişmesi büyük bir ehemmiyet arz etmektedir. Bugün burada orta öğretim ve lise seviyesinde öğrenci değişim programı, okullar için ortak tarih ve edebiyat kitabının hazırlanması ve ortak eğitim televizyonu kurulması konularını değerlendirmek ve uygulamaya yönelik önerilerin görüşülecek olması eğitime verdiğimiz önemi göstermektedir. Türk akademisinin kurulması ve diğer işbirliklerini sağlanması bahsettiğim bu kurumsallaşmaların açık göstergelerindir. Ülkelerimiz arasında ortak televizyon kanalı kurulmasına ilişkin öne sürülen görüşmeler ve değerlendirmeler bu konuda da kurumlarımızın üzerlerine düşen görevlerini yerine getirmeleri ne kadar arzulu olduklarını göstermektedir. Umut ediyorum ki bu toplantı sonucunda alınacak kararlar Türk gençlerinin dünyanın her yerinde bilgili, üreten, sorumluluk duygusu olan, paylaşan, insan haklarına saygılı, katılımcı hoş görülü, öz kimliğini bilen, kültür değerlerine saygılı, geleneklerine ve tarihlerine bağlı insanlar olarak yetişmelerine çok önemli katkılarda bulunacaktır. Türk dili konuşan ülkeler olarak değişimlere uyum sağlamanın en önemli gereği eğitimde kaliteyi yükselterek nitelikli insan gücü yetiştirmektir. Bu maksatla harılanacak ortak tarih ve Türkçe ders kitapları genç nesillerimizin bir birlerini daha iyi anlamalarına ve sağlam kültürel bağlar oluşturulmasına vesile olacaktır” açıklamalarını yaptı.

Toplantıda Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’ne üye ülkeler arasında eğitim alanında işbirliğinin mevcut durumu ve ilişkilerin gelişmesinin temel yönleri, değişim programları, ortak ders kitaplarının hazırlanması, orta okul düzeyinde öğrenci değişimi, Türk Akademisi Bilimsel Konseyi oluşturulması ve diğer konular ele alındı.