ABD Başkanı Barrack Obama Küba’da 5 yıldır hapis yatan ABD vatandaşı Alan Gross’un serbest bırakılmasının ardından yaptığı açıklamada ABD’nin Küba’ya karşı yıllardır süre gelen miadını doldurmuş yaklaşımından vazgeçeceğini belirterek, iki ülkenin ilişkilerinde normalleşmeye başlayacağını söyledi.

ABD ve Küba arasındaki pozitif gelişmeler, 2 ülke arasında tutuklu vatandaşların takası ile başladı. Küba’da dün, casusluk suçlaması ile hüküm giyen Alan Gross ve ismi açıklanmayan bir ABD ajanına karşılık, 3 tutuklu Kübalı serbest bırakıldı. Gelişmelerin ardından açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Obama, Gross’un eve döndüğünü ve ailesine kavuştuğunu belirterek 2 ülkenin ilişkilerinin normalleşmeye başlayacağını söyledi. Yıllardır uygulanan ambargoların işe yaramadığının altını çizen Obama, ABD’nin Küba ile arasındaki seyahat, ticaret ve bilgi akışını arttırmak için adımlar atılacağını söyledi. Obama ayrıca, diplomatik ilişkileri yeniden kurması için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’e de talimat verdiğini açıkladı. Kısa süre içinde Küba’ya ziyaret gerçekleştirecek olan Kerry böylece son 60 yıl içinde Küba’ya ziyaret edecek ilk Dışişleri Bakanı olacak.

Öte yandan, Obama’nın Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile de 45 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi. Bu görüşmenin, Küba’daki devrimden sonra ilk kez devlet başkanları düzeyinde gerçekleştirilen bir görüşme olduğu vurgulanırken, yerel kaynaklar ABD’nin Küba’da büyükelçilik açmayı düşündüğünü belirtti.