Uluslararası Medya Tenor araştırma kuruluşu tarafından yayınlanan ’dinlerin medyadaki yansıması’ konulu araştırmada İslam’la ilgili olarak yapılan haberlerin Katolik ve Protestan kiliseleri haberlerinden onlarca kat fazla olduğu açıklandı.

Uluslararası Medya Tenor araştırma kuruluşu Almanca yayın yapan 19 yayın kuruluşunda çıkan 265 bin 950 haberi tahlil etti. Bu sonuca göre Alman medyasında 2014 yılında İslam imajının bütün zamanların en olumsuz bakışın yaşandığı yıl olduğunu bildirildi. İslam adını kullanan veya kendi yaptıkları eylemleri İslam’a mal eden terör örgütlerinin İslam imajına büyük zarar verdiği ortaya çıktı. İslam’la ilgili çıkan haberlerin oldukça geniş bir bölümünün olumsuz olduğu kaydedildi. İncelemeler, İŞİD’in ortaya çıkmasıyla olumsuz haberlerin İslam imajının olan negatif bakışın arttığını rakamlarla ortaya koydu. İslam’la ilgili olarak yapılan haberlerin Katolik ve Protestan kiliseleri haberlerinden onlarca kat fazla olduğu açıklandı.

İŞİD denince yüzde yüz olumsuzluk, terör şiddet ve nefret, Müslüman denince yüzde 50 olumsuz görüş belirtilirken yüzde 50’de endişeli bir belirsizlik olduğu kaydedildi. Taliban, El Kaide denince yüzde yüz olumsuzluk, Boko Haram denilince katliam, şiddet ve öldürülme korkusunun akla geldiği ifade edildi. Şiiler akla gelince yüzde 70 olumsuz geri kalan yüzdelerde endişeli bekleyiş olarak görüş belirtilirken Selefi denince yüzde 95 oranında olumsuzluk olarak görüldüğü kaydedildi.