Libya’nın başkenti Tripoli’de nispeten sakin bir dönemi bozan çatışmalarda Milli Mutabakat Hükumetinden 52 güvenlik görevlisi öldürüldü.

Libya’da Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Milli Mutabakat hükumeti muhalif güçler ile hükumet arasında çıkan çatışmalarda 52 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Cuma günü muhalif güçler arasında Ebu Selim, Selahaddin ve Kasr bin Gaşir bölgelerinde yoğunlaşan çatışmalarda binalardan çıkan dumanlar kilometrelerce uzaklardan görüldü.

Görgü şahitleri cuma namazı süresince devam eden çatışmalarda onlarca savaşçının yaralandığını belirtti.

Milli Mutabakat Hükmedenin güvenlik danışmanı Hachem Bishr en az 17 kişinin rakip milis güçleri tarafından Abu Salim bölgesinde asılarak öldürüldüğünü söyledi.

Libya’da üç hükumet

Birleşmiş Milletlerin ara buluculuğunda 2015 yılı Aralık ayında yapılan anlaşmada Milli Mutabakat Hükumeti geçen yıl Tripoli’ye gelmişti. Fayez al-Sarraj’ın başkanlığındaki hükumet otoritesini başkent ve ülke geneline genişletmek için mücadele etti. Ancak 2011’de eski Libya Başkanı Muammer Gaddafi’nin düşürülmesinden sonra güç elde eden milisleri durdurmayı başaramadı.

Hükumet Cuma günü, son çıkan şiddet olaylarından kendisini Milli Kurtuluş Hükumeti lideri olarak ilan eden Khalifa Ghwell ve onun askeri müttefiki Salih Badi’yi suçladı.

2014 yılında Tripoli’de Milli Kurtuluş Hükumetini ilan eden Ghwell’in nüfuzunu Libya’nın batısına kadar genişletti. Khalif Ghwell uluslar arası toplum tarafından tanınmıyor. Ancak Ghwell dağılan Genel Milli Kongrenin siyasetçileri tarafından destekleniyor.

Milli Mutabakat Hükümeti, ve Milli Kurtuluş Hükümetinin yanında üçüncü bir paralel hükumet Tobruk’da bulunuyor.

Tobruk’da bulunan Temsilciler Meclisi diğer iki hükumeti de tanımıyor. Bu üçüncü hükumet Emekli General Khalifa Haftar tarafından destekleniyor.

Önemli petrol sahalarını elinde bulunduran Khalife Haftar doğu Libya’daki hizipler arasında önemli bir figür olarak bulunuyor.

Raki hükumetleri arasında dün çıkan çatışmalardaki çatışmaların şiddet sebebiyle cesetlerin toplanmasının da mümkün olmadığı kaydedildi.

Görgü şahitleri tankların, zırhı araçların ve üstlerine uçaksavar silahlarının monte edildiği pikapların kuzeyden şehrin içine doğru ilerlediğini söyledi.

BM’nin Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler bir bildiri yayınlayarak şiddeti kınadı ve ateşkesin yeniden sağlanmasını istedi. Martin Kobler, ülkenin menfaati için akılın sesine kulak verilmesi gerektiğini söyleyerek, siyasi hedeflere varmak için şiddet yolunun tercih edilmemesini tavsiye etti. Kobler sivillerin hayatının korunması gerektiğini de söyledi.