Lefkoşa’nın Beliğ Paşa Sokağında bulunan Tarihi Derviş Paşa Konağı geleneksel Osmanlı Kıbrıs mimarisi özeliklerini taşıyan giriş kapısı üzerinde hicri 1219 (miladi 1807) tarihli Osmanlı konağı restore edildi. “Derviş Paşa Konağı Etnoğrafya Müzesi” olarak hizmet verecek.

Restorasyonu tamamlan tarihi Osmanlı konağının açılışını KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı yaptı. Açılış töreninde konuşan KKTC Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, göreve geldikleri günden itibaren atıl durumda olan eserlerin sergilenebilir hale getirilmesi ve restorasyona ihtiyaç duyulan müzelerin yeniden hizmete girmesi için gerekeni yaptıklarını söyledi. Hedeflerinin her ilçeye bir müze açılması olduğuna vurgu yapan Ataoğlu, bu hedef doğrultusunda Büyükkonut, Yeni İskele, Güzelyurt ve Girne’de müze açılacağını kaydetti.

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı da Lefkoşa’da turistler için oluşturulan destinasyonun genişletilmesi gereğine dikkat çekerek, ‘Baf Kapısı’nın açılmasının önemine değindi.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli de Derviş Paşa Konağı ve sergilenen eserlerin restorasyon ve renovasyonuna ilişkin bilgi verdi.