Yıllarca Fransızların sömürgesi olarak yaşayan Batı Afrika ülkesi Gine’de halkın büyük kısmı yoksulluk ile mücadele ediyor. Küçük bir şeker için bile onlarca insan adeta birbirini eziyor.

Uzun yıllar Fransız sömürgesi olarak yaşayan ve 1958 yılında bağımsızlığına kavuşan Gine Cumhuriyetinde halkın büyük kesimi hala yoksulluk ile mücadele ediyor. Gine’de halkın küçük bir kesimi ise zenginlik içinde yaşıyor. Çok büyük miktarda tarım arazisi olmasına rağmen, ülkede çok az kişi tarım ile uğraşıyor.

Bir şeker için birbirlerini eziyorlar

Ülkede bir çok altın maden rezervi sahası bulunmasına rağmen yoksulluk üst seviyelerde. Zaman zaman ülkeye gelen yabancı misafirler halka bir şeyler dağıtıyor. Dağıtılan küçük bir şekerde bile onlarca kişi birbirini eziyor. Zaman zaman dağıtılan küçük hediyeleri almak isteyen Gineliler adeta birbirlerini eziyor. Ülkede Türkiye ise çok seviliyor. Gine halkı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’yi yakından tanıyor. Bir kişinin Türk olduğunu öğrenen Gineliler o kişiye büyük saygı gösteriyor. Ülke yıllarca Fransız sömürgesi olarak yaşamasına rağmen, halkın büyük çoğunluğu İslam dinini seçmiş. Başkent Konakri’de çok sayıda camii bulunuyor.

Elektrik ve su yok

Başkent Konakri’de akşam saatlerinde bir çok kesime elektrik verilmiyor. Elektrik ülkede idareli olarak kullanılıyor. Şehir merkezinde bazı binalarda su tesisatı bulunuyor. Ancak bir çok Ginelinin evinde su yok. Şehir merkezlerinde yaşayan Gine halkı sokaktan su satın alarak ihtiyaçlarını bununla gideriyor. Sokakta satılan su ise içilmiyor. Kırsalda yaşayan vatandaşlar ise su ihtiyacını akar su kaynaklarından gideriyor. Sıcaklıkların her zaman üst sevilerde olduğu Gine’de, kırsal kesimde yaşayanlar nehir kenarlarında banyo yapıyor. Elbise ve bulaşıklarını da bu su ile yıkayan Gine halkının yüzünden mutluluk ise hiç eksik olmuyor.

Darbelerin ülkesi Gine

Batı Afrika ülkesi olan Gine’de devlet başkanlığı göreini Prof. Dr. Alpha Conde yürütüyor. Türkiye’yi çok seven Conde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yakın dostu. Uzun yıllar hapis yatan Conde, ilk kez gerçek manada yapılan seçimin ardından ikinci turda devlet başkanlığı görevine seçildi. Prof. Dr. Conde, Gine halkı tarafından da çok seviliyor. Ülkede bağımsızlığın ilan edilmesinin ardından çok kez darbe gerçekleştirilmiş. Gine’de vatandaşlar, geçmiş yıllarda küçük grupların bile darbe girişiminde bulunduğunu bazılarının ise başarısızlıkla neticelendiğini ifade etti. Başkent Konakri’de güvenliği jandarma, polis ve asker birlikte sağlıyor.