Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Vasilis Papayoannu’nun müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için Ankara’ya yönelik mesajlar gönderdiği belirtildi.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Fileleftheros gazetesine özel mülakat veren Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Vasilis Papayoannu, müzakerelerin yeniden başlaması için Ankara’ya Barbaros gemisini çekmesi, uluslararası hukuku yerine getirmesi ve sözde yasadışılığı sonlandırması için çağrı yaptı. Yunan Büyükelçi Vasilis Papayoannu, Ankara ve uluslararası unsura yönelik mesajın bunlar olduğunu ifade etti. Papayoannu, Yunanistan’ın amacının tüm diplomatik ve siyasi araçlarla kabul edilemez faaliyetleri sonlandırmak için Güney Kıbrıs’la koordineli ve mutlak uzlaşı halinde Türkiye’nin “kışkırtıcı, yasa dışı faaliyetlerini” ortaya koyması gerektiğini belirtti. Uluslararası topluma atıfta bulunan Papayoannu, Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saygı gösterilmesi şeklinde tepki gösterildiğini ancak bunun yeterli olmadığını ifade etti.

Papayoannu, uluslararası toplumun Türkiye’den, “kendisinin neden olduğu bu yasadışılığı” derhal durdurmasını net bir şekilde istemesi gerektiğini belirtti. Uluslararası hukuka saygı duyulmasıyla Yunanistan’ın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin askıya alınması kararını desteklediğini beliren Papayoannu, bu kararın ayrıca Güney Kıbrıs siyasi liderliği tarafından da desteklendiğini ifade etti. Papayoannu, Yunanistan’ın BM, BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu ve Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide himayesindeki Kıbrıs sorunu müzakerelerini desteklediğini yineledi. Papayoannu sözlerinin devamında müzakerelerin, tehdit ve şantaj altında yapılmasının mümkün olmadığını, Türkiye’nin Barbaros gemisini geri çekmesi, bu tür faaliyetlere son vermesi ve gerilimin azaltılması gerektiğini savundu.

Yunanistan’ın, Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarını savunmaya devam edeceğini belirten Papayoannu, bu haklara hakiki oranda saygı duyulmasının, müzakerelerin yeniden başlamasına olanak sağlayacağını da iddia etti.

Papayoannu gelen bir soru üzerine geniş bölgedeki gelişmelere atıfta bulunarak, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın bölgede istikrar ve güvenlik unsuru olarak işlev gösterdiğini ifade etti. Uluslararası ilginin, bölgedeki gerek durum gerekse hidrokarbon alanındaki gelişmeler nedeniyle bu bölgeye odaklandığını belirten Papayoannu, bu ilginin merkezinde olduklarını buna bağlı olarak bölgesel uzlaşma ve işbirliğinin gerekli olduğunu düşündüklerini belirtti. Yunanistan-Güney Kıbrıs-Mısır arasındaki üçlü görüşme, Kahire zirvesinin bu konuya duydukları ilgiyi teyit ettiğini dile getiren Papayoannu, Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail işbirliğine de değinerek bunların, saldırgan nitelikte olmadığını iyi komşuluk ilişkilerine dayandığını ifade etti. Papayoannu sözlerinin devamında, bölgedeki istikrarın sağlanmasına katkı sağladıklarını bununla birlikte bölgedeki rollerini unutmadıklarını aksine bu durumu kararlılıkla, talep ettiklerini söyledi.

Gazete Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Vasilis Papayoannu’nun Güney Kıbrıs’taki görev süresinin Mart ayında sona ereceğini, Papayoannu’nun bu görevinin sona ermesinin ardından ise emekliye ayrılacağını bildirdi.