Yunus Emre Enstitüsü tarafından ilk kez başlatılan “Genç Sanatkârlar Projesi” çerçevesinde, Kosova’nın yetenekli genç sanatçılarından Renea Begolli’nin ilk kişisel sergisi büyük beğeni topladı.

Katılımcılar ve sanat eleştirmenleri tarafından tam not alan sergide 15 yaşındaki yetenekli sanatçının 25 eseri görücüye çıktı. Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’ndeki serginin açılışı, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan ile konuk sanatçılar tarafından yapıldı. Açılış öncesinde bir konuşma yapan Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi (YETKM) Müdürü Bülent Üçpınar, Türkiye’de üretilen kültür ve sanat faaliyetlerinin buraya taşınması yanı sıra YETKM’nin Kosova’da üretilen, Kosova’da yapılan sanat ve kültüre de ellerinden geldiğince katkı sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Üçpınar, “Sevgili Renea’nın bu sergisi ile Kosova’daki genç ressam, müzisyen ve diğer sanatçıları gündeme getirmeye ve tanıtmaya çalışacağız” ifadesini kullandı.

Çok güzel bir ortamda birlikte olmanın mutluluğunu paylaştığını belirten Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, açılışta yaptığı konuşmada, “Genç ve büyük bir yetenekle karşı karşıyayız. Böyle bir yeteneği geliştirdiği için öncelikle Begolli ailesine teşekkür ediyoruz” dedi. Kosova’daki genç bir ülkede, aslında onlarca yıldan beri sanat geleneğini, resim geleneğini yaşatan çok değerli hocalarımıza, sanat tarihi hocalarına teşekkürlerini ifade eden Büyükelçi Ozan, genç sanatçı Renea’nın kuşağının, daha olgun bir kuşaktan bu mirası güzel bir şekilde devraldığını kaydetti. Büyükelçi Ozan, “Yunus Emre Kültür Merkezlerimiz, yaşlı , genç bütün yetenekleri bir araya getirerek çok güzel kültür hizmeti veriyor” ifadesini kullandı.

Kosova Güzel Sanatlar Akademisi öğretim görevlisi Hivzi Muharemi de yaptığı konuşmada, resim kabiliyeti yüksek olan genç sanatçının renklerden ustaca yararlandığını ve çizimlerdeki başarısının ön plana çıktığını belirtti. Genç olmasına rağmen,sanatçı Renea Begolli’nin, akverelden başlayarak, duygusal hayallerini tabloya işlemesinde başarılı olduğunu kaydeden sanat tarihi hocası Hivzi Muharemi, genç sanatçının renkleri çok iyi tanıdığını söyledi.

Serginin tertiplenmesinde katkılarını esirgemeyen Kosova’nın seçkin ressamlarından Daut Homallar da yaptığı açıklamada, Renea Begolli’nin gelece vadeden bir sanatçı olduğunu, 15 yaşında olmasına rağmen sergi açacak yetenekte olduğuna vurgu yaptı. Serginin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini ifade eden genç sanatçı Renea Begolli, çizdiği Yunus Emre yağlı boya portresini Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi (YETKM) Müdürü Bülent Üçpınar’a hediye etti. Daha sonra serginin açılış törenine katılan davetliler, teşhir edilen tabloları tek tek inceledi.

İlk kişisel serginin açılmasından dolayı son derece mutlu olduğunu belirten Renea Begolli, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’ne minettar olduğunu söyledi. “Genç olmama rağmen, sergimi reddetmediler. Genç olmam, serginin açılması için engel olmadı. Bana çok destek oldular. Hepsine minettarım” şeklinde konuşan Renea Begolli, “sergi açılışına katılan hocalardan övgü almam benim için büyük bir onur oldu” dedi. Resim sergisi 31 Ekim tarihine kadar açık kalacak.