Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen eğitim hakları savunucusu Malala Yusufzay ve Hindistanlı çocuk hakları savunucusu Kailash Satyarthi bugün Oslo’da düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

İsveçli bilim adamı Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin her yıl verdiği Nobel ödüllerinin bu yılki sahipleri olan Yusufzay ve Satyarthi Oslo’da düzenlenen törenle ödüllerini aldı. Düzenlenen törende Nobel komitesi, 61 yaşındaki Satyarthi ve 17 yaşındaki Malala Yusufzay’ı “Barışın Şampiyonları” olarak adlandırdı. Törende açılış konuşmasını yapan Nobel Komite Başkanı Thorbjorn Jagland, eğitimin önemine vurgu yaparak, “Demokrasi ve özgürlüğe giden yol ilimle kaplıdır” dedi. Jagland, Malala Yusufzay’ı da çocuk işçiliğe karşı risk alarak gerçekleştirdiği çalışmaları konusunda överek cesaretinin tarifsiz olduğunu ifade etti.

Hindistanlı çocuk hakları savunucusu Kailash Satyarthi ödüllerin takdim edilmesinin ardından yaptığı konuşmada, suskunluğun sesini temsil ettiğini belirterek, geride kalan milyonlarca çocuk olduğuna dikkat çekti. Törende sessiz çocukları hatırlatmak için bir koltuğu boş bırakan Satyarthi, “Çocuklarımızın hayallerini inkar etmekten daha büyük bir şiddet yok. Kölelik anlayışının özgürlüğü aramaktan daha güçlü olduğu düşüncesini kabul etmeyi reddediyorum” dedi.

Nobel Barış Ödülü’nün diğer sahibi 17 yaşındaki Malala Yusufzay ise, ödülü sadece kendisi için değil barış isteyen çocuklar adına da aldığını ifade ederek, “Her çocuğun okullarda eğitim aldığını görene kadar mücadeleme devam edeceğim. Kendimi saldırıdan sonra çok daha güçlü hissediyorum. Çünkü kimsenin beni durduramayacağını biliyorum. Biz artık burada birlikte duran milyonlarız” dedi. Taliban tarafından vurulduktan sonra dünyasının değişmesiyle önceliklerinin de değiştiğini belirten Malala, “İki seçeneğim vardı biri sessiz kalmak ve öldürülmeyi beklemek. İkincisi ise konuştuktan sonra öldürülmeyi beklemekti. Ben ikincisini seçtim ve konuşmaya karar verdim. Geçen sene BM’de söylediğim gibi ’bir çocuk, bir kalem ve bir kitap dünyayı değiştirebilir’ dedi. 2015 yılında dünyanın her yerinden temsilcilerle BM’de yeni hedeflerimizi belirlemek için bir araya geleceğiz. Hepimiz için eşitliği, adaleti ve barışı getirelim. Sadece politikacılar ve dünya liderleri değil hepimizin katkı sağlaması için buna ihtiyacımız var. Bu hepimizin görevi” diye konuştu.