İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Rusya’nın Suriye’deki teröristlerle savaşmak için İran İslam Cumhuriyeti’nin askeri üslerini kullanımına iliskin kararların, "duruma göre" alınacağını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetlisi olarak İran Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani’nin heyetiyle Moskova’ya geldi. Şu an Moskova’nın İran’da askeri üsleri olmadığını kaydeden Zarif, “Ruslar, terörle mücadele kapsamında İran üslerine ihtiyaç duyarsa kararı vereceğiz" dedi. Öte yandan Ağustos 2016’da Rusya Federasyonu Hava Uzay Kuvvetleri, Suriye’deki hedeflere yönelik saldırı düzenlemek için İran Havaalanını ilk kez kullandı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya’nın İran ile anlaşmaya dayanarak Suriye’de terörle mücadele kapsamında havalanını kullanmaya devam edeceğini söyledi.

“Zarif’in ifadesi Tahran’ın, Moskova’nın nabzını yoklamasıdır”

İran Dışişleri Bakanı Zarif’in açıklamasına karşılık ise İran Araştırmacısı Şarkiyat Enstitüsü Profesörü Vladimir Sajin’den geldi. Sajin, “Rusya’nın İran’daki askeri üslerini uzun vadeli kirası söz konusu değil” dedi.

Açıklamalarını sürdüren Rus uzman, "İran Anayasası’nın 146. maddesi barışçıl amaçlarla dahi İran’ın topraklarında yabancı üs yerleşiminin yasak olduğunu açıkça belirtiyor. İran yönetiminden hiç kimse anayasayı ihlal edemez. Üslerin kullanılmasına gelince, Zarif’in sözleri Rusya ile yapılan pazarlıktır. Çünkü Rusya ve İran, Suriye ihtilafında aynı tarafta. Ama öte yandan bazı tuzaklar da var. Ve bu konuda Zarif’in ifadesi Tahran’ın Moskova’nın nabzını yoklamasıdır” dedi.

Ruz uzman Sajin, “Şimdi bu manada Amerikalılar için yeni bir şey yok bence. Ama şu an Moskova oldukça zor bir durumda çünkü müttefiği İran. Şimdi hem İsrail hem de Suudi Arabistan gibi bazı diğer Arap ülkelerinin eleştirisi, baskısı altında. İran’ın özellikle Türkiye ile sıcak ilişkileri yok. Rusya bu ülkelerle sıcak ilişkilere sahip. Bazı devletlere dostluk ilişkileri bile vardır. O yüzden İran ile olan kazanımlarını pekiştirmek ve bunları geliştirmek için, aynı zamanda Orta Doğu’nun diğer ülkeleriyle ilişkilerimizi yok etmemek için çok karmaşık siyasi ve diplomatik çalışmalarını yürütmemiz lazım" ifadelerini kullandı.