‘DÜŞÜNCELER VE KAVRAMLAR’

Prof. Dr. Halit ÇALIŞ Hoca İslami İlimler Fakültesi Dekanı olarak Karaman’a geldiğinden bu yana ilmi çalışmalarının yanı sıra toplumsal sorunlara duyduğu ilgiyle de takdir topluyor. Fırsat bulduğu her an sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ediyor, onların yaptığı istişare toplantılarına katılıyor, katkı sunuyor. Gençlerin sorunlarına eğiliyor, İmam-Hatipler konusunda yapılan çalışmaların içerisinde yer alıyor, İmam-Hatiplerin sorunları ile ilgili çalışmalara öncülük yapıyor. Toplumun sorunlarına dokunuyor. Bu anlamda çalıştaylar yapılmasını teşvik ediyor ve taşın altına önce kendisi elini sokuyor. Akademisyen olarak kendisini teoriye hapsetmiyor, aksiyoner olarak toplumun içerisinde yer alıyor.

Hocanın başlattığı ve öncülük yaptığı çalışmalardan bir tanesi de ‘sıradan değil, aranan üniversite’ temasına uygun olarak üniversitede başlattığı ‘düşünceler ve kavramlar’ konulu buluşmalardır.

Her 15 günde bir Perşembe günleri saat 15:00’da gerçekleşecek olan ‘düşünceler ve kavramlar’ buluşmalarının ilki üniversite akademik ve idari personelinin katılımıyla SKS VIP salonunda 4.12.2014 tarihinde yapıldı. Seçilen ilk kavram ‘ilah’ kavramıydı. İlah kavramı üzerinde 20-25 dakika kendi düşüncelerini anlatan hoca sonrasında kavramı müzakereye açtı. Başta Rektör Hoca olmak üzere katılan diğer akademisyenlerin soru ve katkılarıyla sohbet zenginleşti . Hem konuşulanlar hem de sorulan sorular gösterdi ki böyle bir çalışma aslında bir ihtiyaçtır.

Sanat adına ahlaksızlığın,estetik adına zevksizliğin, spor adına küfrün/şiddetin, tiyatro adına soytarılığın ön plana çıktığı ya da bilinçlice çıkartıldığı günümüz toplumunda bizi biz yapan, inşa eden, onaran, onaracak olana doğru adımlar atmanın ne kadar önemli olduğu ilah kavramının konuşulduğu bu sohbette bir kez daha kendisini hissettirmiştir.

Çocuklarımızın geleceği adına, toplumsal yozlaşmanın ve ahlaksızlığın giderilmesi adına, Müslümanların kendi özgüvenlerine kavuşması adına, İslam coğrafyasının birbirinden kopuşunun giderilmesi adına, birbirini boğazlayan Müslümanların aslında nasıl bir cinnetin içerisinde olduklarını fark etmeleri adına bu kavramları konuşmak, bu kavramların ruhuna inmek, bu kavramlarla yeniden hemhal olmak lüzumun ötesinde elzemdir.

İlah kavramı iki yollu bir kavşak noktasıdır. Kabul ettiğiniz ilah sizi bu iki yoldan birisine atacaktır. Bu yollardan birisi elbette ki sahili selamete çıkan yol, diğeri ise karanlıklar içerisinde bir zindana çıkan yoldur. Kabul ettiğimiz ilah şayet Allah ise mesele yok. Yok eğer kabul ettiğimiz ilah heva ve hevesler ise o zaman asıl mesele başlıyor demektir. Bu açıdan ilah kavramının ilk konu olarak seçilmesi anlamlıdır/değerlidir.

Üniversiteler sadece kuru bilginin aktarıldığı kurumlar değildir. Aynı zamanda bilginin üretildiği, paylaşıldığı ve yayıldığı kurumlardır da. Ki bence bizim üniversitelerimizde bu yönde çalışmalara daha fazla ağırlık verilmesi gerekir. Evet insan kavramlarla düşünür. Şayet siz kendi kavramlarınızı unutmuş, yok saymış ve onlardan uzaklaşmışsanız ve bunların yerine başkalarının ürettiği kavramlar üzerinden bir dünya algısı oluşturmaya çalışıyorsanız bu boşuna bir gayrettir. Başkasının kavramı üzerinden kendi duygu dünyanızın insanını ya da medeniyet anlayışınızı inşa edemezsiniz. Şayet bir iddianız varsa muhakkak ki kendi kavramlarınızla düşünmek durumunuzdasınız. Daha doğrusu iddianızın olabilmesi için kendi kavramlarınızın içinde olmanız gerekir ya da kendi kavramlarınızı yeniden üretmeniz.

Sonraki düşünceler ve kavramlar buluşmalarında ‘Din, Şeriat, Risalet, İsmet, Şefaat, Ümmet, Ulu'l-emr, Adalet, Cihad, Sabır, Takva, Fitne’ gibi kavramların konuşulacak olması bu anlamda önemlidir.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi sıradan değil arayan ve aranan üniversite yolunda adımlar atmaya devam ediyor. Yolu açık olsun.

C. Abdulkadir YUSUFOĞLU