Düzce Avrupa Birliği Projeleri eğitimi tanıtım toplantısında Avrupa Birliği fonlarından etkin yararlanma süreci değerlendirildi. Toplantıda konuşan Vali Ali İhsan Su, AB projelerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, her ilçede proje hazırlanmasını istedi.

Belediye Başkanı Mehmet Keleş ise AB Proje Ofisi’nin başta kardeş kent işbirlikleri olmak üzere, tüm uluslararası networklerle de ilişkilerini yeniden canlandırmak adına girişimlerde bulunduklarını belirtti.

Avrupa Birliği Projeleri Eğitimi Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce Belediyesi AB Proje Ofisi tarafından ortaya koyulan projeler hakkında bilgi verdi.

Başkan Keleş, "Her zaman için bir şehri ileri seviyelere taşımanın üretkenlikle mümkün olduğunu savundum. Bu sebeple de Düzce’miz için projeler üretmek adına ilk defa 2004-2009 yılları arasında AB Proje Ofisi’ni hayata geçirdik. Şimdi, 2009 yılından itibaren herhangi bir faaliyette bulunmayan AB Proje Ofisini yeniden faal hale getiriyoruz. Bugün de burada 2014 yılının Mayıs ayında, yani göreve gelmemizden 1 ay sonra yeniden hareket kazandırdığımız AB Proje Ofisinin faaliyetlerini sizlerle paylaşmak için bir araya geldik. Belediyemizin uluslararası ilişkilerini yürütmek gibi bir misyonu da olan AB Proje Ofisi, bu güne kadar ilimizi ve belediyemizi ilgilendiren her türlü teklif çağrısına en az bir projeyle cevap verdi” dedi.

Keleş, hazırladıkları projeleri ile ilgili şu bilgileri verdi: “Dezavantajlı Grupların Sosyal Hayata Entegrasyonu Programı kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na 5 ayrı projeyle başvuruda bulunduk. Hazırlanan her bir projeye Düzce ilçe belediyelerini de ortak veya iştirakçi olarak dahil ettik. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Engelli bireylere yönelik EDES (Engelliler Destek Programı) Programı Kapsamında tahmini bütçesi 133 bin 270 Euro olan Geleceğe Dört Nala Projesi ile Düzce Belediyesi olarak harekete geçtik. Gerçekleştirdiğimiz bir diğer proje ise Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin bünyesinde gerçekleşen bir proje. Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında tahmini bütçesi 198 bin Euro civarında olan bir proje hazırladık. İnşallah 17 Kasım günü bu projemizi de başvuru sürecine dahil edeceğiz. Şu anda Denizatı Kadın Dayanışma Derneği’yle işbirliği içerisinde Kadına Yönelik Şiddet Hakkında Dayanışma ve Farkındalık Arttırma Projesi’ni de yürütüyoruz. Bu projeyle genel olarak bölgemizdeki kadın sığınma evlerinin iletişim ağlarını güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Yine MARKA ile doğrudan faaliyet, mali destek ve teknik destek programları için çeşitli proje taslakları oluşturuyoruz. MARKA’nın önemli hibe programlarından biri olan Güdümlü Proje Desteği için yaklaşık 3 aydır ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Beni son derece heyecanlandıran proje kapsamında tarihi bir öneme sahip olan Konuralp’in kültür turizmi potansiyelini ortaya çıkartmayı hedefliyoruz. Konuralp’i ve Düzce’yi turizm açısından bölgesinin parlayan bir destinasyon alanı haline getireceğimizin sözünü vermiştik. Yürüttüğümüz bu projenin destek alması halinde verdiğimiz sözü kısa zaman içerisinde yerine getirmiş olacağız. Düzce Belediyesi bünyesindeki AB Proje Ofisi, başta kardeş kent işbirliklerimiz olmak üzere, üyesi olduğumuz tüm uluslararası networklerle de ilişkilerimizi yeniden canlandırmak adına girişimlerde bulunuyor.”

Exandas Danışmanı Yerel kalkınma Uzmanı Michalis Triandayflidis Düzce’nin ve Konuralp’in dünyaya tanıtılması gerektiğini belirterek “Düzce, Avrupa için büyük bir örnek teşkil etmektedir. Konuralp’in turizm mekanı olması için proje hazırlayacağız. Konuralp için yazabileceğimiz çok güzel hikayeler var. Romalılar, Osmanlıların yaşadığı bir yeri neden ön planlana çıkarmayalım ki. Asırlar önce yaşananları insanlara aktaralım” dedi.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Fatih Akbulut, amaçlarının bölge planı, mali destek ve yatırım danışmanlığı olduğunu belirterek, Düzce için hazırlanan projelere destek olduklarını söyledi. Düzce Belediyesi ile MARKA’nın yürüttüğü ortak çalışmalara değindi.

Keleş’in projeci bir başkan olduğunu, çok sayıda alt ve süt yapı projelerinin olduğunu belirterek “Bulduğu finans kaynaklarını Düzce’ye getirerek Avrupa’da tanınan bir il konumuna getirmek istemesi önemlidir. Bizde kendisine fizibilite ve ön araştırmalar için destek oluyoruz” dedi.

Hazırlanan projeler ile Akçakoca ve Konurlap’in turizme doğrudan kazandırılmasını ve hayata geçirilmesini planladıklarını ifade eden Akbulut, Turizm için ilave desteklerinin olacağını açıkladı.

Kardüz Yaylası planlama projesine de değinen Akbulut, yatırımcılara seslendi. Akbulut, kış turizmi yapan yatırımcının 5. Bölge desteğinden faydalanabileceğini belirtti. Akbulut ayrıca, hükümetin tarım için 3 milyon TL destekte bulunduğunu hatırlatarak, Aralık ayı sonuna kadar başvuruların devam ettiğini, bu kaynağın aktif kullanılması gerektiğini söyledi.

Vali Ali İhsan Su, proje hazırlamanın çok önemli olduğunu belirterek, “Güzel ve kabul edilebilir proje yapmak çok önemli” dedi.

Avrupa Birliği’nde proje için ayrılmış güzel kaynakların olduğunu ifade eden Vali Su, “AB projeleri çok önemli. Mutlaka her kurumun proje üretmesi gerekiyor. Kaymakamlarımız ile toplandık. Her ilçemiz AB projesi üretecek” dedi.

Düzce Belediyesinin proje çalışmalarını öven Vali Su “AB’de finansmanı hazır olan projeleri ilimizde uygulanması ile ilgili eğitim çalışması çok önemli. Başkan güzel konuya parmak bastı. İnşallah her kurum güzel proje hazırlayıp, finansman kazanırsak güzel bir kaynak elde etmiş oluruz” diye konuştu.

Düzce’de doğal ve tarihi önemli değerlerin olduğuna dikkat çeken Vali Su, “Bunların her biri için proje üretip ülkemiz ve Düzce insanımıza hizmet edebiliriz” dedi.

MARKA Düzce Koordinatörü Tolga Kaya da Ajansın destekleri hakkında bilgiler verdi. Michalis Triandayflidis, Programın son bölümünde AB Hibe programları ve başvuru süreci hakkında katılımcıları bilgilendirdi.