Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu balık satışında uyulması gereken kurallar ile ilgili bilgiler verdi.

Kabaoğlu balık satışı ile ilgili yaptığı açıklamada “Balıklar ile temas eden ekipmanlar gıdaya uygun, kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden olmalı ve sürekli temiz tutulmalı, soğutucu dolapların bakımı ve ayarları balık sezonundan önce yapılmalıdır. Taze balıklar ve buzu çözündürülmüş işlenmemiş balıklar buzun erimesine yakın soğukta (0-2°C); dondurulmuş balıklar ise en az -18 °C veya daha düşük bir soğukta muhafaza edilmelidir. Gıda işletmecisi, balıkların depolanması için kilitlenebilir soğuk muhafaza depoları ve insan tüketimine uygun olmayan balık atıklarının depolanması için de ayrıca kilitlenebilir soğuk muhafaza depoları bulundurmalıdır. Balık satış ve depolama yerleri; ürünlerin kalitesini bozacak her türlü etkiden korunmalı ve iyi aydınlatılmış ve başka amaçlar için kullanılmamalı, her türlü haşerenin girişine izin vermeyecek şekilde düzenlenmelidir. Balıklar; yeterli ve dengeli beslenme için mutlak gerekli olan hayvansal protein ve mineral madde bakımından zengin ve besin değeri yüksek bir gıdadır. Bununla birlikte; insan sağlığını bozucu mikropların hızlı gelişebildiği, çabuk bozulabilen ve bozulduğunda ise tüketicinin sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle avlanan balıkların en kısa sürede gıdaya uygun kasa ve ambalajlara konularak buzun erimeyeceği derecede soğuk ortama konması ve muhafazaya altına alınması gerekmektedir” dedi.

TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?

Kabaoğlu taze ve bayat balık kriterleri ile ilgili olarak ise “Taze balık; ağzı kapalı, görüntüsü parlak, yosun gibi kokar, solungaçları pembe kırmızı, pulları sıkı tutunmuş, vücut yüzeyi akıcı kıvamda, eti sert olup, el ile basılınca iz kalmaz, suya atıldığında batar ve kuyruğundan tutulunca düz bir hal alır. Bayat balık ise; ağzı açık, görüntüsü mat, amonyak gibi kokar, solungaçları mat ve solgun, pulları ve eti gevşek olup, el ile bastırılınca iz kalır, içinde oluşan gaz ile suda batmaz, gözleri içine çökmüş ve kuyruğundan tutulunca eğilip bükülür” dedi.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, balık satışı ile ilgili faaliyet gösterenlerin; su ürünleri satış yerlerinin niteliğine uygun faaliyet göstermelerini, soğutucuların kalibrasyon ve bakımlarının sezondan önce yaptırılarak sürekli çalışır hale getirmeleri, gıdaya uygun alet ve ekipman temini ile tüm gerekliliklere uygun faaliyet gösterip, balıkların tazeliğini koruyarak satışa sunmaları gerektiğini söyledi.

İl Müdürü Harun Kabaoğlu; yapılacak balık satışı denetimlerinde mevzuata uygunsuzluğu tespit edilen işyeri sahiplerine 5996 Sayılı Gıda Kanununun ilgili hükümleri gereği yasal işlem yapacaklarını, bu konuda faaliyet gösteren kişilerin mağdur olmamaları için mevzuata uymalarını ve tüketicilerimizin her türlü gıda maddesi ile ilgili şikayetlerini Alo Gıda 174 hattına bildirmelerini istedi.