Fen Edebiyat Fakültesi Çerkez Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı tarafından “Kurtuluş Savaşında Çerkezlerin Rolü” konferans düzenlendi.

Cumhuriyet Konferans Salonunda düzenlenen konferansın açılışında konuşan Adige Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rashid Khunagov, “Burada bulunan Çerkesler gördüğüm kadarıyla buradaki kültür ile kaynaşmışlar ve bağlanmışlar. Üniversiteler olarak beraber daha çok çalışarak ve bunu bilimsel olarak topluma yansıtarak bu tür çalışmaların devam etmesini diliyorum. İki gün boyunca edindiğimiz tecrübe çok fazla bu nedenle Üniversiteler aile olarak çalıştıkları müddetçe birlikte büyüyecekler. Sizleri de Üniversitemizde görmek isteriz” dedi.

Misafir Rektörün konuşmasının ardından konferans, temel amacı Kafkas Tarihi ve Kültürü konulu araştırmalar ve yayınlar yaparak, eğitsel ve kültürel alanlarda hizmet etmek olan Kafkas Araştırma Kültür Dayanışma Vakfı (KAF-DAV) Başkanı Muhittin Ünal’ın “Kurtuluş Savaşında Çerkeslerin Rolü” konulu sunumuyla devam etti.

Ünal konuşmasında, konferansla aynı adı taşıyan eserini oluştururken Çerkes köylerini tek tek dolaştığını ifade ederek topladığı bilgilerde bağımsızlık savaşımıza Çerkeslerin katkısının çok yönlü olduğunu ifade etti.

Çerkez göçünün 1473 yılından itibaren başladığını vurgulayan Ünal, Kafkasya’dan gelen göçlerin kademeler halinde uzun bir süre devam ettiğini söyledi. Osmanlı ordusuna gerilla taktikleriyle savaşacak 80 bin Çerkesin talep edildiğini belirten Ünal, Çerkeslerin gelenek açısından İslam ile uyumlu olduğunu da sözlerine ekledi.

Osmanlı Devletinin Çerkeslerin topraklarına gelip yerleşmesi için hazırlık yaptığını ifade eden Ünal, sunumunda Çerkes toplumunda kadına verilen önem konusunu da dinleyicilerle paylaştı.

Konferans, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Genç’in Muhittin Ünal’a plaket takdimiyle sona erdi.