Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nün düzenlediği “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye’de Gayrimüslimlerin İdaresi” başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü’nün konuşmacı olarak davet edildiği konferansa Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Gayrimüslimlerin hayatını; Eski Osmanlı dönemi, Tanzimat ve Islahat sonrası dönem ve Cumhuriyet dönemi olarak üç bölümde anlatan Yrd. Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü, eski Osmanlı döneminde gayrimüslimlerin millet sistemi uyarınca Rum, Ermeni ve Yahudi olmak üzere üç millet şeklinde kabul edildiğini ve bu milletlerin kendi dini liderleri tarafından hoşgörülü bir anlayışla yönetildiğini belirtti.

Osmanlı Devleti’nin güç kaybettiği dönemlerde ise 3 farklı gayrimüslim millet anlayışının, küçük etnik gruplarının da girmesiyle hızla çoğaldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Güllü, Osmanlı Devleti’nin Avrupalı devletlerin baskılarına karşın kendi bünyesindeki etnik grupları da millet olarak kabul edip, Tanzimat ve Islahat Fermanlarını yayınlayarak onlara çeşitli haklar verdiğini dile getirdi.

Cumhuriyet sonrasında ise Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı’yı yok sayarak değil, Osmanlı İmparatorluğu’nun güçlü dönemini örnek alarak yoluna devam ettiğini sözlerine ekleyen İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü, öğrencilerden gelen soruları yanıtlayarak sunumunu sonlandırdı.

Yoğun katılımın sağlandığı konferans sonunda kürsüye davet edilen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Düzce Üniversitesi’nin; öğrencilerine verdiği temel eğitim programlarının yanında, düzenlenen etkinliklerle alanında uzman kişileri öğrencilerle bir araya getirdiğini vurgulayarak bu etkinliklerle Düzce Üniversitesi ile birlikte öğrencilere de değer katmayı hedeflediklerini ifade etti.

Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş’un davetli konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü’ye teşekkür belgesi takdim etmesinin ardından program sona erdi.