Düzce’de ilk kez düzenlenen Uluslararası Düzce Tarih ve Kültür Sempozyumu başladı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Genç, Düzce Belediyesi Üniversite işbirliğinde düzenlenen uluslar arası sempozyumun ilk kez düzenlendiğine dikkat çekti. Düzce’nin tarihi ve kültürünü bilimsel olarak kayıt altına aldıklarını belirten Genç, Belediye ile işbirliğinden verimli sonuçlar aldıklarını söyledi.

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce’nin gelişimine fayda sağlayacak önemli bir etkinliğe imza attıklarına söyledi. Konuşmasına Ünlü Azeri Şair Bahtiyar Vahapzade’nin “Geçmişine taş atanın geleceğine gübre atarlar” sözü ile başlayan Başkan Mehmet Keleş “Bu cümleden geçmişe değer vermezsek geleceğin harap olacağını anlıyoruz. Geçmişimize, tarihimize ait küçük bir taş parçasına bile sahip çıkarsak geleceğimiz daha aydınlık olacağını anlıyoruz. Tarihe, kültüre ve şehrin gelişimine önem veriyoruz. Bu kültürel hamleyi hayata geçirmeye gayret göstereceğiz” dedi.

Yerel yönetim vizyonuna uygun olarak çalışmaları aralıksız olarak sürdüreceklerini vurgulayan Başkan Keleş, Düzce’yi gelişmiş şehir yapmak için çalıştıklarını ifade ederek “Bu sadece alt yapı çalışmalarına bütçeye zaman ayırmakla olmuyor. Şehirleri kalkındırmanın, modern haline getirmenin şartlarından biri de, kültürel faaliyetlerin sayısını ve kalitesini arttırmaktır” diye konuştu.

Başkan Keleş, kültür ve sanat şehri haline getirmeyi hedefledikleri Düzce’de göreve geldiği günden bu yana birçok kültürel faaliyet düzenlediklerini anlattı.

Uluslararası Düzce Tarih ve Kültür sempozyumu ile Düzce’nin gelişen kimliğine katkı sağlayacak çok büyük etkinliğe imza attıklarına dikkat çeken Keleş “Geleneksel hale getireceğimiz sempozyumun birincisinde tarihi ve kültürel değerlerimizle eşsiz Düzce’mizin çok zenginliklerini paylaşacağız. Düzce’nin binlerce yıla uzanan antik tarihi, Türk ve Osmanlı tarihindeki yerini, Konuralp’i, değer üreten Düzce Üniversitesini, etnik zenginliklerini konuşacağız” dedi.

Sempozyumda, ortaya konulan bilgilerin iki günle sınırlı kalmayacağını ifade eden Keleş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu bilgiler kitaplaşacak, kalıcı olacak, geleceğe ışık tutacak. Akademisyenlerimizin titiz araştırmaları sonucu ortaya çıkan bilgileri, Düzce sevdalısı hemşehrilerimizin de katkısı ile kitap haline getiriyoruz. Düzce’nin saklı kalmış tarihini ortaya çıkarmak için kolları sıvadığımızda bizimle aynı heyecanı paylaşan arkadaşlarımızı, hocalarımız, üstatlarımızı yanımızda görmek bize cesaret verdi. Tarihi geçmişini mercek altına aldı. Tarihini aydınlatacak ilk kitabı ortaya çıkartmak için bize zemin hazırladı. Düzce’nin saklı kalmış tarihini gün yüzüne çıkarmak adına yapılan çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, sempozyumun geleceğe kaynak tutmasını temenni etti. Şerifoğlu, Düzce Üniversitesi olarak Düzce’nin kültürünü, kültürel değişimini, turizmini, ekonomisini, tarihi ve doğal zenginliklerini irdeleyen bu önemli etkinliği gerçekleştiriyor olmaktan büyük mutluluk duyduklarını vurguladı. Rektör Şerifoğlu, sempozyum ile hayallerini gerçekleştirmekten mutlu olduklarını ifade ederek “Uzun süredir hayalini kurduğumuz bu etkinlikte amacımız, Düzce ilimizi tanımak ve tanıtmak, geleceğe dönük iyi bir kaynak oluşturmak başka araştırmacıları ilimiz hakkında araştırma yapmaya teşvik etmek ve ilimiz ile üniversite birlikteliğini pekiştirmektir ” diye konuştu.

AK Parti Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz ise sempozyumun Düzce’nin tarih ve kültürüne ışık tutacağını belirtti. Düze’nin tarihinin ve kültürünün önemine dikkat çeken Korkmaz, sempozyum için bilim adamlarınca hazırlanan 51 tebliğin bulunduğunu, bununda iyi planlanmış bir sempozyum olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Korkmaz, Düzce Üniversitesini çalışmalarından ötürü tebrik ettiğini ifade ederek, sempozyumun geleceğe ışık tutmasını diledi.

Düzce Valisi Ali İhsan Su, tarih ve kültürün çok önemli olduğunu söyledi. Sempozyumun önemine değinen Vali Su “Bizi biz yapan şu anda bulunduğumuz pozisyondan geleceğe taşıyacak olan tarihimiz ve kültürümüzdür. Tarih ve kültür sempozyumu Düzce için çok önemli olacak. Önemli hususlar ortaya çıkacak” dedi.

“Bu sempozyun ile geleceğe tarih ve kültür bakımından nasıl taşıyacağımızın cevabını alacağız” diyen Vali Ali İhsan Su, “Tarih yazımına baktığınız zaman Heredot’tan başlayan hikayeci tarih yazımı daha sonra gelişen öğretici tarih yazımı, daha sonrada araştırmacı tarih yazımı açısından baktığımız zaman göreceğiz ki bu sempozyum sonunda her üç tarihi dalda da çok güzel numuneler örnekler ortaya çıkacaktır” diye konuştu

Düzce Belediye Başkanı Keleş’e “Düzce tarih kültür” ve “Nüfus Sayımına göre Düzce” isimli kitaplar bastırdığı için teşekkür eden Vali Su, kültür hizmeti olarak çok önemli eserler olduğuna dikkat çekti.

Valilik olarak Düzce’nin tarihi kitabını bastırdıklarını açıklayan Vali Su, “Değerli hocamız Prof. Dr, Enver Konukçu tarafından kaleme alındı. Kısa zamanda tarih kitabını bastırmış olacağız. Düzcelilerin ve tarih severlerin hizmetine sunmuş olacağız. Ayrıca Düzce envanterini çıkarttık ve kitap olarak bastırdık” dedi.

Vali Su, Düzce’nin her anlamda en üst seviyelere çıkması için gayret ettiklerinin de altını çizdi.

Konuşmaların ardından panel başladı. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in oturum başkanlığını yönettiği panelde Prof. Dr. Enver Konukçu “Konuralp ve Çevresi”, Prof. Dr. Güngör Uras “1940’ların Düzcesi”, Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şereflioğlu “Düzce Üniversitesi yerelden evrensele değer üreten üniversitesi” konulu konuşma yaptılar. Sempozyum iki gün sürecek.