Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali kapsamında düzenlenen 18. Ulusal Kırkpınar Fotoğraf Yarışması’nın birincisi ‘Teselli’ isimli fotoğrafı ile Servet Çınar oldu. Fotoğraf yarışmasına bu yıl 99 katılımcının 371 fotoğrafla yarıştı.

Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu tarafından 2014 yılında 3 yıldız almaya hak kazanan Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin daha iyi anlaşılması, yurt içi ve yurt dışında tanıtılması ve fotoğraf sanatçılarının Kırkpınar’a olan ilgisinin arttırılması amacıyla düzenlenen 18. Ulusal Kırkpınar Fotoğraf Yarışması’nın sonuçları belli oldu. Yarışmaya 106 katılımcı 388 fotoğrafla başvurdu. Gelen fotoğrafların 7 katılımcının 17 fotoğrafının şartnameye uymadığı tespit edildiği için değerlendirilmeye alındı. Yarışmada yıl 99 katılımcının 371 fotoğrafla yarıştı.

Yarışmanın Seçici Kurulu’nda Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Gegeoğlu, Fotoğraf Sanatçıları; Behiç Günalan, Cengiz Karlıova, İlyas Göçmen, EFOD Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İyiiz yer aldı.

Jüri zor anlar yaşadı

Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu tarafından 3 yıldız verilen yarışmanın bu yıl 18’incisinin düzenlendiğini belirten Edirne Belediye Başkan Vekili Çiğdem Gegeoğlu, “Yarışmaya olan ilgi her geçen yıl artarak devam ediyor. Seçici kurulunda fotoğrafın duayen isimleri var. Oldukça zor bir seçim oldu. Seçici Kurul olarak seçim yapmakta bir hayli zorlandık. Fotoğraflar kaliteli ve anlamlıydı” dedi.

TFSF Temsilcisi Ahmet Akın daha sonra yarışmaya katılan fotoğrafları dijital ortamda tek tek Seçici Kurula gösterdi. İlk tur elemede “bir kalsın” oyu alan 242 fotoğraf ikinci tura geçti. İkinci turda “iki kalsın” oyu alan 84 eser üçüncü tura yükselirken, üçüncü turda “üç kalsın” oyu alan 40 eser dördüncü tura kaldı.

Finale kalan 8 eserden oybirliği ile ayırdığı 8 eser arasından puanlama neticesinde ilk üçü puanlayarak seçti. Sonuçta derece, mansiyon ve özel ödüller de dahil toplam 7 eser ödül aldı. 33 eserde sergilemeye layık görüldü.

Yarışmada birincilik ödülünü ‘Teselli’ isimli eser ile Servet Çınar, ikincilik ödülü de ‘Zafer Benim’ isimli eserle Servet Çınar’ın oldu. Üçüncülük ödülüne ‘Dede Torun’ isimli eserle Elif Çakıcı sahip olurken, Belediye Özel Ödülü’nü ‘Antrenman’ isimli eserle Mehmet Serhat Gürsoy kazandı. Kenan Taşpınar, Caner Başer ve Emre Soytürk ise mansiyon ödülüne sahip oldu.

Yarışma sonucunda birinci 3 bin 500 TL, ikinci 3 bin TL, üçüncü bin 750 TL, Edirne Belediyesi Özel Ödülü’nü kazanana bin 500 TL, 3 adet mansiyon ödülünü kazanlara 750’şer TL, sergilemeye değer görülen 33 adet fotoğrafın sahibine de 150 TL para ödülü almaya hak kazandı.

Sergileme alan isimler ise şu şekilde belirlendi:

"Masis Üşenmez (2), Kayhan Güç (2), Munise EREN (2), Başak Balkan (2), Aslı Güzel, Sebahattin Özveren, Arzu İbranoğlu, Selva Atalan, Osman Berker Gümüş, Süleyman Çam, Filiz Kılıç, Hatice Şinik, Sertaç Nurtan, Caner Başer, Ahmet Ender Özel, Mehmet Müsebbih Ergin (2), Erdinç Yıldız, Ertan Koyuncu, Mehmet Turan Döner, Sezgin Uzuncuova, Ömer Şahin, Elif Çakıcı, Nilgün Erman, Emre Soytürk (2), Ertan Koyuncu, Remzi Eskikaplan, Mehmet Turan Döner."