Türkiye İş Adamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Afrika Koordinatörü Timur Tığdemir, Edirneli iş adamlarına Afrika ülkeleri ile ilgili bilgiler vererek Afrika’ya yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Balkan İş Dünyası Dayanışma Derneği (BİŞDER) Toplantı Salonunda Edirneli iş adamlarıyla bir araya gelen Tığdemir, Afrika ülkelerinin fakir olduğu düşüncesiyle yatırım yapılmamasının yanlış olduğunu ifade ederek, Türk iş adamlarının doğru yerlere doğru iş kollarıyla yatırım yapması gerektiğini ifade etti.

Yatırım konusuyla ilgili olarak, iş adamlarına BİŞDER aracılığıyla yardım olabileceklerini belirten Tığdemir, hangi Afrika ülkesine, hangi sektörde yatırım yapılması konusunda değerlendirmelerin yapabileceklerini söyledi. Afrika ülkelerinde fakirliğin yanı sıra her ülkenin yaklaşık yüzde 10’nunun zengin olduğunu dile getiren Tığdemir, "Türk iş adamlarının gelişmekte olan bazı Afrika ülkelerine yatırım yapması gerekir. Afrika’da yoğun olarak Hintli, Lübnanlı, Çinli iş adamlarının yanı sıra Türk iş adamlarının da yatırım yaparak farklı sektörlerde ticaret yapmamaları için hiçbir neden yok. Afrika denince maalesef zihinlerimizde fakir ve olumsuz bir algı oluşuyor. Çoğu aslında pek doğru değil, gidince anlıyorsunuz böyle olmadığını görüyorsunuz. Örneğin Mozambik’e gidin başkentinde 20 bin tane Portekizli yaşıyor. Kenya’ya gidin 40 bin tane İngiliz yaşıyor, işte başka ülkelere gidin aynı şekilde, Afrika’da beyaz insanlar yaşıyor. Örneğin Güney Afrika gelişmiş bir ülke gerçekten alt yapısıyla ve her şeyiyle küçük Amerika diyebiliriz. Tarım alanında Afrika ülkelerine yatırım yapılabilir. Afrika’da su vardır, dünyada ekilebilir ama ekilmeyen tarım alanlarının yüzde 60’ı Afrika’da yer alıyor. Ben şahsen tarımla uğraşsaydım, Edirne’den kalkar Afrika’ya giderek tarım arazisi alırdım. Çünkü dünyada sulama alanları azalıyor. Bir fon yöneticisinin bir sözü vardır: ’Gelecekte, borsacılar traktöre binecek, çiftlik sahipleri Lamborgini’ye binecekler’ diyor. Biliyorsunuz tarım ürünleri önem kazanıyor, bunlar içinde en kullanılmamış müsait araziler de Afrika’da var. Zaten hiç kullanılmamış organik, sadece tarıma hazırlanması gerekir o kadar araziler hazır" şeklinde konuştu.

TUSKON Afrika Koordinatörü Timur Tığdemir, ayrıca tarımın yanında inşaat, elektrik gibi sektörlere de yatırım yapılabileceğini söyledi.