Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) tarafından, Avrupa Birliği IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi Programı kapsamında uygulanan ’Bana Trakları Anlat Projesi’ Edirne İl Genel Meclisi tarafından gündeme alındı.

Toplantıya katılan Edirne İl Genel Meclisi Avrupa Birliği Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Özcan Soyupak ve Komisyon Üyesi Mehmet Geçmiş, EDESOB Başkanı Emin İnağ’dan proje hakkında bilgi aldı. Edirne İl Genel Meclisi Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Özcan Soyupak, komisyon olarak Edirne ilinde yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini belirtti. Özcan Soyupak "Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin uyguladığı projenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu projenin ardından yapılacak çalışmaların ilimizin turizm potansiyeline büyük katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. EDESOB’un da katkıları ile Edirne İl Genel Meclisi olarak çalışmalar yürüteceğiz" dedi.

Edirne İl Genel Meclisi Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Mehmet Geçmiş, yapılan çalışmalarda hazırlanan materyalleri incelemek istediklerini belirterek "Komisyon olarak özellikle Traklar ve turizm katkısı ile Bulgaristan’da yapılmış çalışmaları inceleyeceğiz. EDESOB bu konuda zaten bir Avrupa Birliği proje yürüttü. Bu konuda EDESOB’un katkıları ile çok önemli çalışmalar yapacağımızı düşünüyorum. Edirne esnafı sayenizde altın çağını yaşıyor" dedi.

EDESOB Başkanı Emin İnağ, Başkan Vekili Mehmet Özkan, Edirne ESOB Yönetim Kurulu üyeleri Erbey Kılıç, Yunus Atay ve EDESOB Genel Sekreteri Özay Güngören’in hazır bulunduğu toplantında EDESOB Başkanı Emin İnağ ’Bana Trakları Anlat Projesi’ kapsamında yapılan çalışmalar ve elde edilen tespitler hakkında bilgi verdi.

EDESOB Başkanı Emin İnağ "Projemizde Traklar hakkında dünyada sayılı Trak uzmanlarından Prof.Dr.Engin Beksaç ve Prof. Dr. Valeria Fol görev yaptılar. Türkiye ve Bulgaristan’da bulunan Trak kalıntılarının tespitine daha çok ağırlık verdik. Projemizde gördüğümüz en önemli nokta Bulgaristan’ın Traklar ve Traklar sayesinde elde edilen turizm gelirlerinde bizden çok önde oldukları. Hatta Bulgaristan turizminin temel taşını Karadeniz sahili ve Trak kalıntıları oluşturuyor. Biz Edirne ve Kırklareli olarak bu konuda çok geri kalmış durumdayız. Projemiz kapsamında Kırklareli ve Edirne illerinin sınırlarına odaklanıldı ancak Tekirdağ ilimizde de muhteşem kalıntılar var. Yani Trakya bölgesi olarak turizme kazandırılmayı bekleyen çok geniş bir alan mevcut. Bu durum turizm için çok önemli. Bildiğiniz gibi turizm gelirlerinin artışı, turistlerin konaklaması ve hatta konaklama süresinin uzaması ile doğru orantılıdır. Bu projemizde bu alanların tespitini yaptık. Proje sonunda sayın hocamız Prof.Dr.Engin Beksaç, Sinanköy’de bulunan kalıntıların kazı çalışmalarına başladı. Buradan Sayın Valimiz ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine de teşekkür ediyorum. Ancak bu kalıntıların ortaya çıkarılması ve turizmin kazandırılması için devletimizin önemli miktarda kaynak aktarması gerekli" ifadelerini kullandı.