Edirne Belediye Başkan Yardımcı Ertuğrul Tanrıkulu, kentte başıboş dolaşan at sahiplerine seslenerek, “At sahiplerine sesleniyorum. Bu atları lütfen bırakmasınlar” dedi.

Tanrıkulu gazetecilere yaptığı açıklamada, kentin en büyük sorunlardan bir olan başıboş gezen atların sorun yarattığını vurgulayarak, “27 Mart’ta Valilikte Hayvan Hakları Koruma toplantısı oldu. Bu konuyu dile getirdik ve o toplantı da konuştuk. Edirne Valiliği, Tarım Müdürlüğü, Orman Müdürlüğü, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Belediyeler olarak bu sorunu orada paylaştık. Daha önce ki valilerimiz döneminde de bu konu hep gündeme geldi. Edirne Belediyesi olarak bu konuya ciddi bir efor harcıyoruz. Her yıl çalışmalar yapıyoruz. Bir dönem biliyorsunuz ekip kurduk. Bu ekiple beraber bu konuyu yönetmeye çalıştık. Daha sonra Valiliğe ve Bakanlıklara yazılar yazdık. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda belediyelerin sorumluluğunda olan şey sokak hayvanlarıdır, sahipsiz hayvanlardır. Fakat takdir edersiniz ki atlar sokak hayvanı değildir, sahipsiz hiç değildir. Bu bağlamda sadece belediyelerin sorumluluğunda olan bir durum değildir. Bunu valilikteki toplantılarda da gündeme getirdik. Giden valimiz bir ahır kiralamıştı, bir çoban kiralamıştı. Hatta medyatik bir durum da olmuştu o dönemde ve orada atlar toplanıyordu. Şimdi bizim yapmamız gereken çok önemli bir şey var. Bunu o toplantıda da dile getirdik. Bu atlara bazı mahallelerimizde bakılamadığı için ama ondan da ticari anlamda faydalandıkları için dönem dönem Sarayiçi bölgesinde, Kıyık bölgesinin iç tarafında, Fırınlar sırtında ve yeni yerleşimdeki yeşil alanlara bırakılıyor. Atlar eğitimli hayvanlar oldukları için tekrar yuvasına, yani mahallesine geri dönüyorlar. Biz bunu biliyoruz. Bu mahallelerde bir çalışma yapılması, o toplantıda da gündeme geldi” dedi.

“Bu durum, bir halk sağlığı sorunu aynı zamanda”

Toplantılar sonucunda başıboş at sahiplerinin ihtiyaç durumunda valiliğe ve ya Tarım İl Müdürlüğünden yardım isteyebileceklerini ifade eden Tanrıkulu, “Bu hayvanları salmamaları, başıboş bırakmamaları sağlanacak. Bu bağlamda ben de açık çek verdim. ‘Edirne Belediyesi olarak bizim tecrübelerimizden ve imkanlarımızdan yararlanabilirsiniz’ dedim. Bu gündeme geldi ve bu hafta en kısa zamanda da çözeceğiz. Yem ve saman verilmesi konusunda da düşüncelerimiz oldu fakat öyle kötü bir alışkanlık var ki bu hayvanların salınması normal bir olguymuş gibi davranılıyor. Dönemin valisi arpa ve yem de dağıttı ama herhalde dışarıya salmak daha kolay. Bir de çeşitli temizlikleri olduğu için dışarı salınıyor. Ne yazık ki o mahallelerimizde bir at ahırı da yok. At sahiplerine sesleniyorum. Onlar da bir canlı çok zor durumda kalıyorlar, trafik kazalarına uğruyorlar hatta çiftçilerin ürünlerine girdikleri için şiddete uğrayanlar bile oldu. Bu atları lütfen bırakmasınlar. Bir ihtiyaçları varsa Valiliğe ve ya Tarım İl Müdürlüğüne bildirsinler ve biz de elimizden gelen bir yardım olursa da desteklemek anlamında yapalım. Bu durum, bir halk sağlığı sorunu aynı zamanda. Yani trafik kazalarına, öğrencilerin çocukların yoğun olduğu yerlerde korkuya sebebiyet verebiliyor. Biz bunu istemiyoruz. Ben buradan at sahiplerine tekrar sesleniyorum. Lütfen bize bu konuda yardımcı olun” şeklinde konuştu.