Edirne İl Müftülüğü tarafından düzenlenen, Merkez ve Taşra Buluşmaları adlı toplantı Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) gerçekleştirilen toplantıya, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İl Müftüsü Emrullah Üzüm, imamlar, müezzinler, kadın kuran kursu hocaları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Selimiye Camii Baş İmam Hatibi Tamer Alat Kuran-ı Kerim okudu. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Edirne’nin tarihiyle birlikte çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getirerek, Edirne’nin alimlerin üzerinde yaşadığı maneviyat yurdu olduğunu söyledi. Edirne’nin pek çok fütuhatın çıkış noktası olduğunu ifade eden, Prof. Dr. Yılmaz, "Bitiş noktası, ilmin irfanın yaşandığı, gazilerin, şehitlerin, alimlerin, ariflerin üzerinde yaşadığı bir maneviyat yurdu. 600 yılı aşkın Osmanlı tarihi boyunca Edirne, Bursa kadar, İstanbul kadar bizim kültür, gönül ve irfan dünyamızda çok önemli bir yeri vardır. Dolayısıyla Edirneliler böyle bir tarihi mirasa sahip olmanın mutluluğunu soluklayan insanlardır. Din hizmeti atanmış olmaktan çok adanmış olmayı gerektirir. Bu görev gönüllü yapılan bir hizmettir. Sizler bu işlerin gönüllü fedaileri ve adanmışlarısınız. Meslekler vardır, bedenle yapılır, meslekler vardır beyinle yapılır. Ama bizim mesleğimiz hem beyinle hem bedenle. Ama daha çok kalp ile yapılan bir meslektir. Yani biz gönlümüzü, bedenimizi ve beynimizi aynı anda ortaya koyarsak o zaman daha iyi sonuç alırız. O yüzden biz uzun zamandır diyoruz ki, artık din görevlisi yerine din gönüllüsü var. Görev çünkü bir şey karşılığı yapılan bir zorunluluk. Ama gönüllülük aşkla yapılan hizmettir, biz sizleri din görevlisi olmaktan çok din gönüllüsü olarak görüyoruz" dedi.

"BİLDİKLERİMİZİ BAŞKALARINA AŞILAMAMIZ GEREKİR"

Programa katılan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise zaman kavramını hatırlatarak, insanın zamanının kıymetli olduğunu ifade etti. Fikirlerin çarpışmasından gerçek fikirler doğduğunu belirten Vali Şahin, "Sizin görüşlerinizi alarak bu görüşler üzerine yeni şeylerin bina edilmesi mükemmeliyeti gösterir. İçimizde nice cevherler, nice görüşleri ve fikirleri olanlar vardır. Bunların fikirlerinden yararlanmak hepimizin görevidir. İllaki benim dediğim değil bizim dediğimiz olduğunda bu bir mana ifade eder. O nedenle bizim görevimiz, bildiklerimizi başkalarına da ifade etmektir. Bildiklerini başkalarına ifade etmeyip sadece kendi dağarcığında kendi yönetiminde kullanıyorsan o bilgi eksik olur, kusurlu olur. Bu nedenle bildiğini bir yanındakine aşılayacaksın, o da başkasına aşılayacak" ifadelerini kullandı.

İl Müftüsü Emrullah Üzüm, kurumlar arası iletişime verdikleri önemi vurgulayarak, "Gelecekte yapacağımız hizmetlerimizde, sivil toplumumuza, basınımıza ve bütün kurumlarımıza yaptığımız bu gönül birliğinden dolayı şimdiden teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.