Edirne’de 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatının 43’üncü yıldönümü dolayısıyla şehit ve gazileri anma programı düzenlenerek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Barış ve Özgürlük Bayramı kutlandı.

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatının 43’üncü yıldönümü dolayısıyla Edirne Muharip Gaziler Derneği’nde şehit ve gazileri anma programı düzenlendi. Birçok gazinin katıldığı programda, anılarını paylaşan gaziler duygu dolu anlar yaşadı. Programda açılış konuşmasını yapan şubenin Genel Sekreteri Fevzi Demir, zor şartlarda büyük bir zafer kazanıldığını söyledi.

“Böyle bir hizmetin gururunu yaşıyoruz”

Böyle bir hizmetin gururunu yaşadıklarını belirten Fevzi Demir, “20 Temmuz Kıbrıs barış harekatının birer ferdi olarak beraberce kardeşçe o günlerimizi yad etmek için 498 şehidimizi ve ebediyete intikal etmiş olan gazi arkadaşlarımızı anmak için toplandık. Temmuz ayı bizim için acısıyla, tatlısıyla hatıralarla dolu bir ay oldu. Bugün ise, 20 Temmuz Kıbrıs Barış harekatı, Barış ve Özgürlük bayramını kutluyoruz. Hepimiz zor şartlarda büyük bir zafer kazandığımızı ancak bizler anlayabiliriz. Böyle biz hizmetin gururunu da yaşıyoruz” dedi.

“İşgal için değil, barış için gittik”

Kıbrıs’a işgal için değil barış getirmek için gittiklerini belirten Demir, “Bizlerin adaya giriş amacımızı hepimiz biliyoruz. Adada yaşayan Rum, Yunan, İngiliz ve Türkler kardeşçe yaşıyorken şu anda bizdeki PKK ve FETÖ gibi terörist örgütler güzelim adayı kan gölüne çevirip Türklere soykırım için türlü entrikalar içine girmiştir. O tarihteki hükümetimiz, Bülent Ecevit’in başbakanlığını yürüttüğü hükümetimizin iradesiyle bu kalkışmanın ciddiyetini anlayıp adaya asker çıkarma durumu gerekli görülmüştür. Türkiye Cumhuriyeti için stratejik bir önemi olan, ayrıca bu adamızdaki vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamak amacıyla müdahale etme olasılığı doğmuştur. Yani bizler orada işgal için değil, barış için gittiğimizi bütün dünyaya ispat etmiş olduk” diye konuştu.

“Ne yapsak haklarını ödeyemeyiz”

Derneğin fahri üyesi olan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, “Biz onların sayesinde bu güzel vatanda, cennet gibi yurdumuzda birlikte yaşıyoruz. Onların hakkını ne yapsak ödeyemeyiz. Bir ülkeyi vatan yapan, milliyet yapan o ülkeye verdiğiniz hizmettir. Gaziler ve şehitlerimiz belki de en üst seviyede hizmeti veriyorlar. O yüzden gazilerimizin ve şehitlerimizin anıları ile yanlarında olmalıyız” dedi.

“Sizler bizim yaşayan kahramanlarımızsınız”

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş ise, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Özgürlük ve Bağımsızlık Günü’nü kutluyorum. Burada gösterdiğiniz cesaret ve kahramanlık bizlerin bugünlere gelmesini sağlamıştır. Sizler bizim yaşayan kahramanlarımızsınız" dedi.

Düzenlenen programa, Edirne Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Bilgin Özbaş, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu ve gaziler katıldı.