Edirne’de bir haftadır belirli aralıklarla devam eden sağanak yağmur, hububat ekimi yapan çiftçilerin ekime ara vermesine neden oldu.

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz yaptığı açıklamada, Edirne’de bir haftadır belirli aralıklarla devam sağanak yağışların kışlık ekimini engellediğini söyledi. Yağışların çiftçilerin kışlık ekimini geçe bıraktığını dile getiren Yorulmaz, "Önümüzdeki hafta yağış yok. Çiftçilerimiz ara erdikleri kışlık ekimlerine devam edecekler. Çiftçilerimiz geçtiğimiz yıl erken ekim yapmışlardı. Ancak erken ekim mantar hastalıklarını gündeme getirmişti. Bu yıl sağanak yağışlar nedeni ile ekim gecikti. Havaların düzelmesi ile çiftçilerimiz ekimlerine kaldıkları yerden hızla devam edecekler. Bu yıl Edirne genelinde 400 bin dönüm buğday ekilmesi bekleniyor. Yağışlar nedeniyle bu yıl ancak yüzde 20 buğday ekimi gerçekleşti. Edirne tarım açısından son derece öneme sahip. Bölgemizde bu ay itibariyle hububat ekimine başlanıldı. Fakat bir haftadır belirli aralıklarla devam eden sağanak yağmur çiftçilerimizin ekimine ara vermesine sebep oldu. Şu an çiftçilerimiz ekim yapacakları tarlaların kurumasını bekliyor. Havaların düzelmesinin ardından çiftçilerimiz tekrar tarlalarını ekimini yapacak" dedi.

"NEHİRLERİN DEBİLERİ YÜKSEK"

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, bu yıl Tunca ve Meriç nehirlerinin debilerinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Yağışların bol olması nedeni ile geçtiğimiz yıllara oranla nehirlerimizdeki debiler çok yüksek, bu da önümüzdeki günlerde taşkınlarla uğraşacağımızı gösteriyor. Tunca Nehri debisi saniyede 125 metreküp, Meriç Nehri debisi ise saniyede 900 metreküp bugün için. Yağışların bol olması ve toprakta depolanması yazlık ürünler içinde büyük önem taşıyor. Ayçiçeği ve mısır gibi" ifadelerini kaydetti.

Çiftçileri sertifikalı tohumluk kullanmaları konusunda uyaran Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, çiftlerin toprak analizlerini de mutlaka yaptırmaları gerektiğini belirtti.