Türkiye’nin en faal 4 borsası arasında yer alan Edirne Ticaret Borsası’nda verilen hizmetler ve çalışmalar tanıtım filmi ile anlatıldı.

Edirne Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk ve Meclis Başkanı Fedai Canım, yapılan toplantıda borsanın çalışmalarını değerlendirerek, borsayı tanıtan filmi basına duyurdu. Borsa Meclis Salonunda yapılan toplantıda ETB Başkanı Öztürk, borsanın faaliyetleri hakkında bilgileri basın mensuplarıyla paylaşarak fikir alışverişinde bulundu. ETB’nin kuruluşu ile ilk borsalardan olduğunu belirten Öztürk, "Verdiği hizmetler ve altyapısıyla Türkiye’nin en işlevsel 4 borsası arasında yer alıyor. Edirne Ticaret Borsası’nın tanıtım filminin olmamasını bir eksiklik olarak gördük ve bu konuda çalışma başlattık. Hasat sezonunda çekim yapılacak olması nedeniyle süreç doğal olarak biraz uzadı. Tanıtım filmiyle beraber üyelerimizin meslek gruplarına ve faaliyet konularına göre listelendiği bir rehberi de hazırlattık. Baskısı bu günlerde bitecek. Yeni yılda Türkiye genelindeki tüm borsalara ve odalara gönderimini tamamlamış olacağız. Bu sayede üyelerimizin iletişim bilgilerine ulaşılabilmesini ve ticari faaliyetlerini geliştirmeyi hedefledik" dedi.

"BAĞIMSIZ DENETİM RAPORUMUZ TARAFIMIZA TESLİM EDİLDİ"

Göreve gelmeden önce ifade ettikleri şeffaflık ilkesi kapsamında, öncelikle mali faaliyetlerin denetlenmesinin uygun olacağını düşündüklerini kaydeden Öztürk, "Dünyaca ünlü bağımsız denetim firmalarından tekliflerimizi aldık ve sözleşmemizi imzaladık. 2013 yılı denetim işlemlerimiz tamamlandı. Bağımsız denetim raporumuz tarafımıza teslim edildi. Bu rapor, bizleri seçen üyelerimizin çok önem verdiğine inandığımız mali yönetim konusunda hatamız olmadığını göstermiştir. Görevde olduğumuz süre boyunca bu konudaki çalışmalarımızı devam ettirerek üyelerimizi periyodik olarak bilgilendireceğiz" şeklinde konuştu.

"LABORATUVARIMIZA YETKİLİ SINIFLANDIRICI LİSANSI"

Öztürk, lisanslı depoculuğun temeli olan 30 bin ton kapasiteli mevcut çelik silolar vasıtasıyla hayata geçirebilecekleri vadeli işlem ve opsiyon işlemleri için gerekli altyapıya sahip olduklarını belirtti. Hububat ve yağlı tohumlar grubundaki ürünlerin depolara girişi aşamasında gerekli olan sınıflandırma analizlerinin bakanlıktan lisans almış yetkili laboratuvar tarafından yapılması gerektiğini anımsatan Öztürk, "ETB olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığımıza yaptığımız başvuru sonrasında gerçekleştirilen denetimler neticesinde merkez ürün laboratuvarımıza 18 Ağustos 2014 tarihinde ’HYS 22-12’ numaralı yetkili sınıflandırıcı lisansı verilmiştir. Bu lisans ile laboratuvarımızda yaptığımız analizlerin standartlara uygunluğu tescillenmiştir" ifadelerine yer verdi.

Her 3 yılda bir yapılan denetim sonrasında, oda ve borsaların durumlarının gözden geçirildiğine dikkat çeken Öztürk, "Edirne Ticaret Borsası, 21 Kasım 2014 tarihinde Türk Loydu Baş Denetçisi Mehmet Besleme tarafından gerçekleştirilen akreditasyon denetimini başarıyla tamamlayarak ’Akredite Borsa’ belgesini yenilemiştir. Akreditasyon sisteminde asıl olan sürekli iyileştirmedir. Bu amaca ulaşmanın mutluluğu içerisindeyiz. Mevcut belgemizi bir derece daha yukarıya çıkartarak yenilemiş bulunuyoruz. Tarımsal emtia kalitesinin artırılması amacıyla, üreticilerimize destek olacak uzman personelin sürekli olarak sahada bulunmasının sağlanması yönünde projemiz vardı. Gerekli teknolojik altyapıyı da sağlayarak, bitkisel ve hayvansal üretim anlamında danışmanlık ve bilgilendirme faaliyetleri yapma düşüncemizi daha önce de sizlerle paylaşmıştık" diye konuştu.