Edirne Valiliği tuz tüketimi ile ilgili olarak yeni bir çalışma başlatarak, lokantalarda masalara tuz tüketim maketi koyacak. Yeni uygulamada iki tüp içinde bulunan tuzların birisi insan vücudunun tüketmesi gerektiği kadar olanı temsil ederken, diğeri Türkiye’de tüketilen tuz oranını temsil edecek.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, hazırlanan maketi tüm lokantalarda her masaya bir tane koyacaklarını belirtti. Maketle ilgili olarak Vali Şahin, "Tuz tüketiminin azaltılmasıyla ilgili bir kişinin günde tükettiği tuz Türkiye’de dolu olan kısımda görüldüğü gibi 15 - 18 gram. Ama asıl tüketilmesi gereken ise az olan kısımdakidir. O vesileyle bu maketi tüm lokantalarda her masaya bir tane koyacağız. Şu an biz de tahmini il çapında 400 lokanta var bu 400 lokantanın her birinin masasına koyacağız. Tuz tüketiminin azaltılmasını gösteren makettir. İnsanlar gözüyle görüyor ve ‘Ben bu kadar tuz tüketiyorum’ diye. Tabi ki sadece yemeğe atılan tuz değil. Suyun içinde ve diğer gıdalarda da tuz vardır. Yemeklerimizde tuzu son derece azaltmalıyız. Onun için tüm lokantaların masasına konacak. Ben özel olarak yaptırdım ve Türkiye’de hiç bir yerde yok. Esnaf Odası’na verdim ve Esnaf Odası dağıtımını yapacak. 15-20 gün önce planlayıp yaptırdık" şeklinde konuştu.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, maketin önce il merkezindeki lokantalar koyulacağını belirterek, ardından da ilçelerdeki lokantalara dağıtılacağını kaydetti.