Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Türkiye’de şuanda 150 bin civarında Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğünü, sınırda bulunan Suruç’taki okulların da güvence altında olduğunu, endişeye mahal olmadığını söyledi.

Sivrihisar ilçesinde ziyaretlerde bulunmak üzere gelen Bakan Avcı, İlçe Kaymakamlığı ziyaretinde Türkiye’ye bulunan Suriyeli öğrencilerin durumları hakkında bilgi verdi. Türkiye’de şuadan 150 bin Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Avcı, 200 bin Suriyeli çocuğun da eğitim alamadığını tahmin ettiklerini söyledi. Suriye’den Türkiye’ye gelen 8 bin kişinin oturma izni ile geçici kimlik numarası aldığını ifade eden Bakan Avcı, “70 bin öğrenci 11 ilde kurulmuş kamplarda kurduğumuz okullarda eğitimini sürdürüyorlar, 71 bin 500 öğrenci ise değişik vilayetlerimizde, belediyeler, valiliklerimiz, sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen okullarda eğitimlerini görüyorlar. Demek ki 150 bin civarında Suriyeli öğrenci şu anda Türkiye’de eğitim görüyor. Bizim hesaplarımıza göre bunun dışında 200 bine yakın henüz eğitime alınamamış, eğitime erişimine ulaşamamış çocuklar olduğunu tahmin ediyoruz. Ama daha yapacak epey işimiz var. Bu eğitim gören çocuklara kamplardaki okullarda Suriye’den gelen öğretmenler Suriye müfredatına göre eğitim veriyorlar. Bunlar 12’nci sınıfı bitirdikten sonra olgunluk sınavını başardıkları takdirde lise mezunu addediliyorlar ve kontenjan dahilinde üniversitelerimize de kabul edilebiliyorlar. Bunun dışında 1’nci sınıftan itibaren bu okulların hepsinde haftada 5 saat zorunlu Türkçe dersi veriliyor. Dolayısıyla 150 bin civarındaki Suriye’den gelen misafirlerimizin çocuklarına aynı zamanda Türkçe’de öğretiyoruz. Yeterli mi, yeterli değil ama, Türkiye kendi şartlarında yapılabileceklerin en iyisini yapıyor" dedi.

SURİYELİ ÇOCUKLARI ONLARIN MÜFREDATINA UYARIK EĞİTİYORUZ

Uluslararası camianın da bu konuda elini taşın altına koymasının beklendiğini ifade eden Bakan Avcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ama bugüne kadar UNICEF’in sınırlı katkıları dışında uluslararası camianın doğrusu bu konularda çok ciddi bir katkısı olmadı. Zaten gelen misafir sayısından da bu belli. Türkiyenin biliyorsunuz son bir ay içerisinde, hatta üç günde aldığı Suriyeli misafir sayısı Avrupa’nın, bütün Avrupa ülkelerinin olayların başladığı günden beri aldıkları mülteci sayısından daha fazla. Bütün Avrupa ülkelerinin aldığı 139 bin civarı sanıyorum, çok üstünde misafiri 300 bine yakın, 3 günde aldı. Dolayısıyla Türkiye bu konuda kendisine düşeni fazlasıyla yapıyor. Eğitim konusunda da yapıyor. 150 bin yeni öğrenciyi kendi standartlarına da uyarak, onların ulusal müfredatlarına da uyarak eğitiyoruz.”

SURUÇ’TAKİ OKULLAR GÜVENCE ALTINDA

Suruç’ta bulunan okullara da değinen Avcı, “Orada yerel yönetimler, valiliklerimiz, özellikle okullarımızı güvence altına alacak tedbirleri alıyorlar. Risk altında olan okullarımızı zaten taşıyoruz. O konuda endişeye mahal düşürmeyelim” dedi.