10 Mayıs 2013 Cuma günü saat 10.00’da Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen kongrenin açılış programına Vali Murat Koca, Garnizon Komutanı J. Alb. Selçuk Boz, Cumhuriyet Başsavcısı M. Kemal Çokdinç, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nihat Öztoprak,   İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, KMÜ Rektör Yardımcıları, çeşitli ülkelerden gelen misafir öğrenciler ve üniversite öğrencileri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan açılış programında konuşma yapan Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş konuşmasında Üniversitelerin bulundukları şehirlere göre kendilerine görev edindiklerini belirterek KMÜ’ nin en önemli görevlerinden biri Karaman’ın Türk Dilinin Başkenti olması nedeniyle Türk dilini geliştirmek konusunda çalışmalar yapmaktır. Bu açıdan bakıldığında kongremiz büyük önem taşımaktadır” dedi. Milletlerin medeniyetlerini dilleri sayesinde yaygınlaştıracağının altını çizen Karataş, gençlere bu açıdan büyük görevler düştüğünü söyledi.

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Yunus Emre’nin öğretilerinden hareketle üniversitemizin ‘bir araya gelmek, konuşmak ve tanışmak’ için bu kongreyi düzenlediğini kaydetti. Dilin toplumları yığın olmaktan kurtaran bir kültürel değer ve kimlik olduğuna değinen Rektör Gökmen, Atatürk’ün “Türk dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir.” sözüne atıfta bulunarak Türkçe'nin vazgeçilmezliğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Sabri Gökmen konuşmasında Türkçenin dünyada sevgi, barış ve hoşgörü dili olması yolunda son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını belirtti. Türk dilinin bilim, kültür ve sanat dili olması için üzerlerine düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduklarını söyleyen Rektör Gökmen  “Üniversitemiz Karamanoğlu Mehmet Bey’den aldığı kültürel mirasın üzerinde yükselmektedir” dedi.

Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nihat Öztoprak ise yaptığı konuşmada Türkologlar arasında Karamanoğlu Mehmet Bey’in örnek alındığını belirtti. Karaman’da Valisinden araştırma görevlisine kadar herkesin dil üzerinde hassas olmasını sevindirici bulduğunu sözlerine ekledi. 20. yüzyılda Türklerin ve Türkçe’nin geçirdiği badireleri anlatan Öztoprak, Türkçe’nin 75 bin olan söz varlığı sayesinde bilim dili haline geldiğini vurguladı.  Son yıllarda Türkçenin öğretilmesi ve tanıtılması konusundaki gelişmeleri aktaran Prof. Dr. Nihat Öztoprak  “Dil atalarımızdan devraldığımız ve çocuklarımıza bırakacağımız tertemiz bir mirastır” dedi.

Vali Murat Koca ise kongrenin hayırlara vesile olması dileklerinde bulunarak başladığı konuşmasında; “Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin ev sahipliğinde, Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresinin bu yıl ikincisi düzenlenmiştir. Ülkemiz katılımcılarıyla birlikte 12 ülkeden Türkçe konuşan öğrencilerin; birbirinden farklı, ancak Türkçe anlatımlar, sunumlar yapacakları bu etkinliğin, Karamanda yapılmasından duyduğum memnuniyeti belirterek konuşmama başlıyorum.

İnsanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal bir araç olan dil, bin yıllar boyunca gelişerek meydana gelmiş sosyal bir kurumdur. Bir milleti ayakta tutan, birbirine bağlayan, sosyal hayatı düzenleyen ve devam ettiren, milli şuuru besleyen bir unsur olarak, dilin oynadığı rol çok büyüktür. Millet adını taşıyan her toplumun kendine mahsus bir dili vardır. Dünyanın en köklü ve en zengin dillerinden olan Türkçemizin de, bizim millet olmamızda, kültürümüzü bugünlere taşımamızda önemi ve değeri tartışmasızdır. Bugün itibariyle, yaklaşık 50 ülkede 250 milyondan fazla insan Türkçe konuşmaktadır.

Kültür ve medeniyet dili olan Türkçemiz, tarih boyunca çok geniş coğrafyalarda konuşulmuş ve konuşulduğu yerlerde daima dostluk, kardeşlik, sevgi ve adaleti dillendirmiştir.

“Dağlar ile taşlar ile” Mevlayı arayan AŞK İNSANI Yunus’un dilidir Türkçe, 

“İncinsen de incitme” diyen SEVGİ İNSANI Hacı Bektaş’ı Velinin dilidir Türkçe, 

“Ne olursan ol yine gel” diyen HOŞGÖRÜ İNSANI Mevlana’nın dilidir Türkçe,

Türkçe'nin büyük ustası Yusuf Has Hacip “Gönülde arzu dilek neyse insan ağzını açınca hep onu söyler.” diyor. Yine, Türkçe'nin büyük şairi hemşehrimiz Yunus Emre de “Dil, hikmetin yoludur.” diyor.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, her dönemde çok önemli devlet ve ilim adamları yetiştirmiş, 736 yıldır Türkçemize başkentlik yapan İlimiz Karamanda, uluslararası nitelikte bu bilimsel kongreyi tertipleyen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemizi ve başta değerli rektörümüz olmak üzere tüm emeği geçenleri kutluyorum.

Bu program için, çoğunluğu anayurt ülkelerinden gelen katılımcılar ve ülkemizin çeşitli yerlerinden gelen misafirlerimizi muhabbetle kucaklıyor, kongrenin ülkemize, ilimize ve dilimize katkılar sağlayacağına inanıyor, hazirunu sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” dedi.

2. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi açılış programı kongrenin bilim kurulu üyeleri ve kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere Vali Koca ve protokol üyeleri tarafından onurluk takdim etmesiyle sona erdi