Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin (KMÜ) Karaman’daki ortaöğretim kurumlarına yönelik tanıtım programı kapsamında Abdullah Tayyar Anadolu Lisesi üniversiteyi ziyaret etti. Abdullah Tayyar Anadolu Lisesi öğrencilerine, Rehber öğretmenleri Derya Dikdere ve Matematik öğretmenleri Ahmet Taş eşlik etti.

Prof. Dr. Yıldırım: “Gıda Laboratuvarlarımız Türkiye’de ilk 3’te”

Tanıtım programın açılış konuşmasını KMÜ Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım yaptı. Yıldırım, “Herkesin hayalinde büyük ve köklü üniversiteler vardır. Ancak Anadolu’da kurulan yeni üniversitelerin araştırma alt yapısı ve laboratuvar imkânları son derece iyi.” dedi. 

Prof. Dr. Yıldırım, KMÜ’nün akademik yönden oldukça gelişmiş bir üniversite olduğuna dikkat çekerek “Gıda Mühendisliği laboratuvarları Türkiye’de ilk üç arasında yer alıyor. Şehrimizde bulunan gıda fabrikaları da bölüm öğrencilerine öğrenme, araştırma ve çalışma imkânları sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Dekan Yıldırım, Mühendislik Fakültesinin yeni kurulan bir fakülte olmasına rağmen alt yapısının, araştırma ve geliştirme laboratuvarlarının çok kapsamlı olduğunu ifade ederek “Fakültemiz proje açısından oldukça aktif bir fakülte ve yürütülen projelerle birçok ödül aldı. Ayrıca Karaman Türkiye’nin enerji üssü oluyor. Bundan dolayı Enerji Sistemleri Mühendisliğimiz çalışma sahası nedeniyle oldukça önem arz ediyor.” diye konuştu.

Prof. Dr. Yıldırım, Abdullah Tayyar Anadolu Lisesi öğrencilerine seslenerek “Biz ne yaptığını bilen öğrenciler istiyoruz. Anadolu Liseli öğrenciler olarak bizim üniversitemizi tercih etmenizden gurur duyarız. Öğrencilerin birçoğunun ailesinden uzakta eğitim görmek istediğini biliyorum. Ancak büyükşehir üniversitelerinin barınma, ulaşım gibi birçok sıkıntısının bulunduğunu göz ardı etmeyin.” şeklinde sözlerini tamamladı.
 
Açılış konuşmasının ardından KMÜ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Uzm. Aliye Kıray KMÜ’nün fakültelerini, eğitim olanaklarını, sosyal imkânlarını slaytlar eşliğinde anlattı.

Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Araş. Gör. Gamze Karanfil ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Araş. Gör. Mehmet Yerlikaya Mühendislik Fakültesinin bölümleri ve iş imkânları hakkında sunum yaptılar. Araş. Gör. Gamze Karanfil yeni kurulan üniversitelerin teknik malzeme ve laboratuvar imkanları açısından daha donanımlı olduklarını belirterek “Karaman Türkiye Enerji İhtisas Bölgesi seçildiği için bu yönde bir çok yatırım var. Bu nedenle araştırma ve çalışma imkânları açısından şanslıyız.” dedi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Kamu Yönetimi Bölümü Araş. Gör. Bekir Karaçayır İİBF’nin bölümlerinin tanıtımını yaparken, bölümler arasındaki iş ayrımına da değindi.

Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Araş. Gör. Nilüfer Öztürk “Edebiyat Fakültemiz, Karaman Türkçe’nin başkenti kabul edildiği için gözde fakültelerimizden biri. Türkçe’nin geliştirilmesi için yapılan uluslararası kongrelerimiz her üniversitenin yapamayacağı kapsamlı, emek isteyen çalışmalar.” diye konuştu. Araş. Gör. Öztürk, Sosyoloji bölümünün giderek artan iş imkânlarına da değindi.

“Sağlık Yüksekokulu Simülasyon Laboratuvarı öğrencilere uygulamaya gitmeden önce, büyük deneyim sağlıyor”

KMÜ Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Araş. Gör. Orkun Erkayıran, Yüksekokulda yeni kurulan simülasyon laboratuvarından söz ederek “Yüksekokulumuzda kurulan simülasyon laboratuvarı Türkiye’de sanırım 2-3 üniversitede var. Bu laboratuvar sayesinde bilgisayardan herhangi bir hastalık değerleri girilerek uygulamaya gitmeden önce robot üzerinde mevcut hasta reaksiyonları gözlemleniyor. Öğrenciler, hastalığa karşı ne yapmaları gerektiği hakkında deneyim kazanıyorlar. Aynı şekilde bir de doğum robotumuz var. Kadın Doğum hemşireliğinde öğrencilerimiz robot üzerinde doğum yaptırabiliyorlar.” diye konuştu.

Öğretim elemanlarının sunumlarının ardından KMÜ Kamu Yönetimi öğrencisi Ertekin Töre bir öğrenci gözüyle üniversiteyi anlattı. Üniversite öğrencilerinin sosyal yaşamlarından bahseden Töre, “Önemli olan şehir değil, kurulan arkadaşlıklardır.” dedi. 

Tanıtım programı üniversite gezisi ile sona erdi.