T.C Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokol çerçevesinde Tamamen ücretsiz verilen Osmanlıca kursları 900 merkezde devam etmektedir. Açılacak olan Osmanlıca kurslarımıza sizleri davet ediyoruz.

‘Büyük milletler muhteşem mazilerinin sahibi oldukları için, daima büyüktür.’
 “Geçmişine taş atanın geleceğine gülle atarlar” gibi sözler manidardır.


Milletleri millet yapan ve o milleti diğer milletlerden ayrı bir millet yapan temel esaslardan birisi de o milletin kullandığı dil ve alfabesidir. Dil; fikir dünyasının tezahürüdür, kendini ifade edebileceği iletişim aracıdır. Milletin hatırası, ruhu, özü, mayasıdır. Dilini kaybeden milletler, hatırasını, hafızasını hem ferdi hem de milli kimliğini, açıkçası her şeyini kaybetmeye yüz tutmuştur. Dil şuurunu kaybeden bir millet, millet olma şerefini kaybetmekle yüz yüze gelir. Lisan ve yazısını kaybeden bir millet, hafızasını kaybetmiş demektir. Böyle bir millet, kendi kültürüne ve tarihine yabancılaşır, geçmişte ne olduğunu unutur, bugün ve gelecekte ne olacağını bilemez hale gelir.
Bin kelimeyle dünyayı ve hayatını anlamlandıran beyinle 3000 kelimeyle düşünen beynin ortaya koyacağı eser aynı olmayacaktır.
Osmanlıca eserler geçmişimizi daha iyi anlamayı sağlayacak ve geleceğimizi daha sağlıklı inşa etmemize vesile olacaktır.

T.C Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokol çerçevesinde açılacak kurslarla ilgili soru ve cevaplar:
KURSLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK? 
Kurslarımıza 29 KASIM 2014 CUMARTESİ  SAAT: 09.00 da Karaman İmam Hatip ( Ticaret Lisesi yanı) Lisesinde  başlayacaktır.  


NASIL KAYIT OLABİLİRİM?
Kayıtlar internet üzerinden online olarak e-yaygin.meb.gov.tr  adresinden yapılmaktadır.İlk önce karşımıza çıkan sayfadan ‘Kayıt Ol’ butonuna basarak istenilen bilgileri girdikten sonra email adresimize gelen şifre ile tekrar aynı adresten KURSİYER yazısına tıklayarak giriş yapmalıyız. Sırasıyla Öğrenci işleri modülü, Kurs İşlemleri, Başvurulacak Kurslar, İl : Karaman , İlçe : Merkez olarak seçtikten sonra ‘ ARA’  butonuna bastığımızda açık olan bütün kursları görebileceğiz.Burada eğer Osmanlıcayı hiç bilmiyorsak, 36205 numaralı  OSMANLICADA KOLAY METİNLER kursuna kayıt yaptırmalıyız.Eğer Osmanlıca okumayı biliyorsak, 36190 numaralı  OSMANLI TÜRKÇESİ İMLASI  kursuna kayıt yaptırmalıyız.
Son başvuru tarihi : 28 Kasım 2014 Cuma günü mesai bitimine kadar.

KURSLAR NE KADAR SÜRECEK?
Kurslarımız, 5 yıl süreyle, açılan kursun bitimi akabinde yeni bir kurs açmak suretiyle devam edecektir.

KURSLAR ÜCRETLİMİDİR?
Kurlarımız ücretli değildir. Kursiyerlerden herhangi bir ücret talep edilmeyecektir.
KURSU BİTİRİNCE SERTİFİKA ALABİLECEK MİYİM?
Her kursun sonunda,devam problemi olmayan ve yapılacak olan imtihandan geçer not alan kursiyerlere, Halk Eğitimi sertifikası verilecektir.

KURSA DEVAM MECBURİYETİ VAR MI?
Kurslarımıza devam mecburiyeti vardır. Kursa %20 ve üzeri devamsızlık yapan kursiyer, sınavdan başarılı da olsa sertifika alamayacaktır.

HANGİ KURSTAN BAŞLAMALIYIM? SEVİYELER HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
Osmanlıca, 4 programdan (kurstan) oluşmaktadır.
1.Aşama : Osmanlıcada Kolay Metinler olup, Osmanlıcayı hiç bilmeyenler için, Osmanlıca yazılan kolay metinleri kısa sürede okuma aşamasıdır.
2.Aşama: Osmanlı Türkçesi İmlası olup, Osmanlıcayı az da olsa bilenlerin başvuracakları aşamadır.Bu aşamada Osmanlı Türkçesinin imlası anlatılacaktır.
3.Aşama: Osmanlıcada Arapça-Farsça Kurallar olup, Osmanlıcaya girmiş Arapça ve Farsça kelimelerin imlasının anlatılacağı aşamadır.
4.Aşama: Osmanlıca yazılmış arşiv ve edebi metinleri okuyabilme aşamasıdır.Bu, en son seviyedir. Bu seviyeye katılabilmek için ilk üç seviyeyi bitirmiş olmak şarttır.



OSMANLICA KURS MODÜLLERİHAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?  

AŞAMA

KURSUN ADI

 TOPLAM SÜRESİ

1.AŞAMA

Osmanlıcada Kolay Metinler

64 SAAT

2.AŞAMA

Osmanlı Türkçesi İmlası

64 SAAT

3.AŞAMA

Osmanlıcada Arapça-Farsça Kurallar

96 SAAT

4.AŞAMA

Osmanlıcada Arşiv ve Edebi Metinler

64 SAAT



KURSLAR HAFTADA KAÇ SAAT OLACAK? 
Osmanlıca kursu haftada 10 saat olacaktır.
 Muhtemel hafta sonu ders dağılım çizelgesiaşağıdaki gibidir.

MUHTEMEL KURS SÜRE VE SAATLERİ

 

 

 

 

OSMANLICA KURSU MUHTEMEL
HAFTALIK DERS DAĞILIMI

Hafta sonu

Hafta içi

BİTİŞ SÜRESİ

Osmanlıcada kolay metinler

5+5

-

7 HAFTA

Osmanlı Türkçesi imlası

5+5

-

7 HAFTA