Bilecik’te hayata geçirilen projeyle 19 okulda oluşturulan Mutlu Çocuk Yaşam Alanları’nda ilkokul öğrencileri hem eğleniyor hem öğreniyor.

Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğünce uygulamaya konulan projeyle ilkokul öğrencileri Mutlu Çocuk Yaşam Alanlar’ında serbest etkinliklere katılarak kendilerini geliştiriyor. Bilecik’te TOKİ İlköğretim Okulunun ardından 18 okulda daha oluşturulan alanlardan ilkokul birinci sınıf öğrencileri haftada 9 saat, 2, 3 ve 4’üncü sınıflar ise; 7 saat yararlanabiliyor. Kitap okuma, satranç köşesi ile akıl ve strateji oyunlarının bulunduğu alanlarda vakit geçiren öğrencilerin eğlenerek öğrenmeleri hedefleniyor.

“Alanlarımızda, kitap okuma, satranç köşesi, akıl ve strateji oyunları var”

Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Mutlu Çocuk Yaşam Alanları hakkında yaptığı açıklama, ilköğretim programında ilkokul öğrencilerine yönelik eğitim sisteminde serbest ve fiziki eğitim saatleri bulunduğunu söyledi. Merkez ve ilçelerdeki bazı ilkokullarda Mutlu Çocuk Yaşam Alanları oluşturduklarını anlatan Durmuş sözlerine şöyle devam etti;

“Çocuklarımızın kitap okumalarını ve akıl oyunlarına mutlu şekilde, isteyerek ve arzu ederek katılabilmelerini sağlamak düşüncesiyle Mutlu Çocuk Yaşam Alanları oluşturduk. İnsan ne kadar istekli ve arzulu bir şekilde giderse, yapmak istediklerinde o derece başarıya ulaşacaktır. Alanları öğretmenlerin hazırladığı plan ve programlar kapsamında ilkokul öğrencilerinin kullanıyor. Eğlenerek öğreniyorum mantığından yola çıkarak öğrencilerin kitap okuma ve satranç köşesi ile akıl ve strateji oyunlarının bulunduğu alanlarda kendilerini fark edebilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Kendilerini keşfedebilmeleri ve geliştirebilmeleri için sıra düzeni ortamından çıkıp, daha serbest ve rahat bir alan oluşturmak istedik. Alanlarımızda, kitap okuma, satranç köşesi, akıl ve strateji oyunları var. Öğretmenlerimizden, velilerimizden ve öğrencilerimizden bu anlamda geriye güzel dönüşler alıyoruz. İnşallah ilerleyen aşamalarda bu, daha da güzel katkılar sağlayacak. Milli Eğitim Bakanlığımız ile Gençlik ve Spor Bakanlığımız arasında yapılan protokol kapsamında 1 ve 2’inci sınıflarda alanlarımızı kullanarak jimnastik dersleri, 3 ve 4’üncü sınıflarımıza yönelik de yüzmeyle alakalı serbest etkinlikler düzenlenecek."

“Hem ders işleme hem de kitap okuma gibi değişik aktivitelerin yerine getirilmesi sağlanıyor”

TOKi İlköğretim Okulu Müdürü Fikret Başak ise; çocukların bu alanlarda güzel vakit geçirdiğini ve mutlu olduklarını belirterek, “Burada fiziksel aktivitelerini yerine getirebiliyorlar. Ayrıca zekayla ilgili değişik oyunlar olması hem zekâ açısından hem de fiziksel açıdan çocukların mutlu olmasını sağlıyor. Hem ders işleme hem de kitap okuma gibi değişik aktivitelerin yerine getirilmesi sağlanıyor. Bu da ilkokul öğrencilerimizi mutlu ediyor ve ekstra bir çalışma alanına da kavuşmuş olduk. Bizler de mutlu oluyoruz, veliler de mutlu oluyorlar” dedi.

“Oyun oynarken istedikleri gibi enerjilerini de boşaltabiliyorlar”

Sınıf Öğretmeni Ömer Armağan, bu alanların özellikle ders yoğunundan yorulan öğrencilerin streslerini attıkları ve morallerini düzelttikleri, hoş vakit geçirdikleri mekan olduğuna ifade ederek, Burada hoplayıp zıplıyorlar. Yani oyun oynarken istedikleri gibi enerjilerini de boşaltabiliyorlar. Ayrıca çocuklarımız burada oyun alanında güvenlik konusunda gözümüzün önünde oluyorlar. Burada gayet mutlular” diye konuştu.