24.02.2014 tarihinde Karaman Sanayi ve Ticaret odasında, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar kanunu kapsamında il Müdürlüğü görevleri ve akaryakıt istasyonlarının sorumlulukları konusunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi .
İl Müdürü Vehbi KONARILI’ı yaptığı sunumda Akaryakıt ve LPG İstasyonlarında “Ölçüler ve Ayar Kanunu, Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği” hakkında istasyon sahiplerinin sorumluluklarını anlattı. 2012 yılında yapılan çapraz denetimlerde 50 İstasyonda 790 akaryakıt sayacı denetimi yapıldığını yaklaşık %5’i olan 41 adet sayaca damga süresi ile ilgili ceza yazıldığı , yalnızca 3 adet sayaca eksik verdiği için ceza yazıladığını belirtti. Akaryakıt istasyonlarında ölçüm ile ilgili yapılan denetimlerde ölçü ile ilgili problem olmadığı ancak , damga süresi prosedürleri konusunda daha dikkatli olmaları gerektiği ve konuya gereken önemi verilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuldu.

Denetimlerin amacının milli ekonominin ve ticaretin gereklerine ve kamu yararına uygun olarak Karaman sınırları içinde her türlü ölçü ve ölçü aletlerinin doğru ayarlı ve uluslararası birimler sistemine uygun olarak imalini ve kullanılmasını sağlamak olduğu belirtildi.

Ayrıca Kontrolleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerince yapılan ATC’li olarak piyasaya sürülmüş ve halen kullanımda bulunan LPG sayaçlarının ATC ünitesinin açma/kapama (ON/OFF) konumu ile yoğunluk değerlerinin gösterildiği kısma ait menülere nasıl ulaşılacağı bir doküman haline getirilerek yazılı ve elektronik ortamda (CD/DVD) olarak Bakanlığa bildirmeleri aynı zamanda ölçü ayar memurları denetimler esnasında ilgili evraklara ulaşabilmesi için istasyonda bulundurulması gerekmektedir. Bu husus otogaz satışı yapan istasyonların sorumluluğunda olduğundan konu ile ilgili tüm önlemlerin en geç 01/06/2014 tarihine kadar tamamlanmış olması gerektiği belirtildi.

Bundan önce olduğu gibi denetimlerin daha sık yapılacağı belirtilerek, Karaman’ın istasyonlarından akaryakıt alan müşterilerin güvenle alışveriş yapmaları konusuna bir tereddütleri olamaması gerektiği her türlü şikayetin Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce değerlendirildiğin bilinmesi gerektiği vurgulandı.

Soru cevap kısmı ile devam eden toplantı iyi dilek temennileri ile sona erdi.

Not: Toplantı da yapılan sunum içeriğine ve toplantıda dağıtılan örnek dokümanlara http://karaman.sanayi.gov.tr/ adresinden ulaşılabilir.