Antalya’nın Manavgat ilçesinde düzenlenen 19. Milli Eğitim Şurası’nda 1, 2 ve 3’üncü sınıflarda zorunlu din dersinin verilmesi , imam hatip liselerinde Farsça’nın seçmeli olarak okutulması kabul edildi.

Manavgat ilçesindeki Lykia World Hotel’de 2 Aralık Salı günü başlayan 19.Milli Eğitim Şurası’nın son gününde Genel Kurul görüşmelerine geçildi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın da katılımıyla ilk Genel Kurul görüşmesi Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri konusunda yapıldı. Komisyonda kararlaştırılan konular Genel Kurul’da görüşüldü

Kara dönüşenler ise şöyle açıklandı:

""1, 2 ve 3’üncü sınıflarda zorunlu din dersinin verilmesi kabul edildi.Ortaokulda tam gün eğitime geçilebilecek.Ortaokullarda haftalık ders saatleri azaltılabilecek.Üstün yetenekli öğrencilerin eğitimi için yeni bir müfredat hazırlanacak.Ortaokullarda okutulan İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi gözden geçirilerek güncel anlayışlar ve yöntemler doğrultusunda yazılabilecek.Ortaokullarda sağlık ve trafik dersi kaldırılabilecek.Hafız olmak isteyen öğrenciler için ortaokul eğitimine ara vermek isteyenler için süre bir yıldan iki yıla çıkabilecek. İmam hatip liselerinde Farsça’nın seçmeli olarak okutulması kabul edildi. Kutlu Doğum Haftası, Muharrem Ayı ve Aşure Günü’nün belirli gün ve haftalar kapsamına alınması kabul edildi.Liselerde bir saat olan zorunlu din dersinin iki saate çıkarılması kabul edildi. Turizm liselerinde okutulan alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin kaldırılması önerisi kabul edildi.Anaokulu eğitimi oyun temelli olacak ve değerler eğitimi verilebilecek.Okul öncesinde tekli eğitime geçilecek.Görsel sanatlar ve müzik dersi haftada en az ikişer saat verilebilecek.İlkokullarda ders saatleri 30 saate ile sınırlandırılabilecek. Bunun beş saati serbest etkinlik olarak değerlendirilebilecek. Serbest etkinliğin içeriğine veli talebiyle okul müdürü karar verecek.Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi programında Alevilik’e ilişkin içeriğin geliştirilmesi önerisi reddedildi."

Tüm liselerde zorunlu olması alt komisyonda kabul edilen Osmanlıca Türkçesi dersinde geri adım atıldı. Anadolu imam hatip liselerinde zorunlu, diğer tüm liselerde ise eskiden olduğu gibi seçmeli olması kabul edildi.

Öte yandan, Genel Kurul’da alınan kararların tamamı tavsiye kararı niteliğinde ve bu kararlara ilişkin son kararı Milli Eğitim Bakanlığı verecek.