Ayrancı Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa, Ayrancı Kaymakamı Fatih Kaşıkçı, Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarçı, Ereğli Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, Emirgazi Kaymakamı Saadettin Doğan, Halkapınar Kaymakamı Erdal Çetinbaş, daire müdürleri ile vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardında Ayrancı Kaymakamı Fatih Kaşıkçı açılış konuşmasında konferansa katılan konuşmacılara teşekkür etti.
Daha sonra Nişantaşı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Öğretim Üyesi Doç. Dr. Poyraz Gürson, Büyük Güçlerin Suriye Planı konulu konferans verdi.
Gürson, Suriye’de düşürülen uçakla ilgili açıklamalarda bulundu. Gürson, “Suriye’deki savaşta Avrupa’ya göç başladı. Göç Avrupa Birliği’ni vurunca Avrupa’da tehlike çanları çalmaya başladı. Biz IŞİD diyoruz bazıları başka bir şey diyor. Uçak vurulmadan önce Türkiye Rusya şunları şunları yapıyor lütfen NATO ülkeleri yardım etsin diye bir düğmeye bassaydı bu kadar efektif bir sonuç elde edebilir miydi. Şuanda çok efektif bir sonuç elde edilmiş durumda” dedi.
İnönü’nün sözünü hatırlatan Gürsöy, “İnönü ‘İkinci Dünya Savaşında yeni bir dünya kurulur Türkiye’de orada yerini alır’ ifadesi bugün içinde söz konusu. Yeni bir dünya kurulur yepyeni bir düzene doğru geçiliyor. Suriye bugün en az üç parçaya kuzeyde oluşacak oluşumlarla beraber bizim tehdit algılayabileceğimiz devletler olabilir.  Biz NATO’ya üye bir devletiz. Suriye’deki savaş maksimum noktada. Türkiye binlerce kilometrelik sınırı koruması için güvenlik önlemlerini aldı. Biz zaten üçüncü bir savaşın içindeyiz” diye konuştu.
Nişantaşı Üniversite Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Turan Yaman ise katılımcılara ‘Türkiye'deki Hükümet Sistemi ve Başkanlık Sistemi’ konusunda konferans verdi.
Konuşmaların ardından Gürson ve Yaman’a katılımlarından dolayı plaket takdim edildi.