İstanbul Aydın Üniversitesi, 10 Kasım 2014 tarihinde CERN ile Gelecek Dairesel Çarpıştırıcı (FCC) kollaborasyonu kapsamında Mutabakat Zaptı imzalayarak projeye ve Uluslararası Bilimsel İşbirliği’ne resmi olarak katılan ilk Türk üniversitesi oldu.

İsviçre ve Fransa sınırında yer alan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı olan CERN, “Barış için Bilim” sloganıyla çıktığı yolda 60 yıl boyunca, bilimsel alanda dokunmatik ekranlardan kanser tedavilerine, tıbbi görüntüleme cihazlarından internetin kullanılmasına kadar hayatımızın birçok noktasında çığır açan buluşlar yaptı. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) üzerindeki detektörlerden biri olan ATLAS deneyine katılmış bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi İleri Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (İAUYGAR) ekibi, bu defa LHC’nin ötesinde yeni bir çarpıştırıcı önerisi olarak sunulan Gelecek Dairesel Çarpıştırıcı (FCC) işbirliğinde fizik ve tasarım çalışmalarına katkı sağlamak üzere kollaborasyonda yer alacak.

FCC kapsamında ilgilenilen bilimsel çalışmalar, İstanbul Aydın Üniversitesi, İAUYGAR ekibi Prof. Dr. Hasan Saygın, Prof. Dr. Orhan Çakır, Doç. Dr. İlkay Türk Çakır, Yrd. Doç. Dr. Sinan Kuday ve öğrenciler tarafından yürütülecek. Merkez elemanları, FCC çalışma gruplarında yer alarak Higgs parçacığının diğer temel parçacıklarla etkileşmesinin daha hassas belirlenmesine, maddenin en temel yapısının araştırılmasına, karanlık madde hakkında bilgi sağlanmasına ve FCC içerik tasarım raporunun hazırlanmasına katkıda bulunacaklar.